Влада РС

Додик: Америка је највећа војна сила, али више није политички епицентар свијета

„ЈАХОРИНА ЕКОНОМСКИ ФОРУМ ОКУПИО ВИШЕ ОД 500 УЧЕСНИКА ИЗ РЕГИОНА, ЕУ И УАЕ
  • Радован ВИШКОВИЋ: Сматрали да не може да нас снађе нешто теже од пандемије. Сад, са ратом у Украјини, видимо да постоји и веће зло… Треба да радимо као и досада и даћемо одговоре на сва дешавања. Многи су били скептици да ћемо преживјети и корону, прогнозирали су нам економски суноврат, а ми смо све стабилнији и све бољи
  • Милорад ДОДИК: „Морамо тражити одговоре на то како се поставити, што значи да требамо бити отворени према једној и другој страни, а питање је да ли ће вам бити дозвољено да будете отворени. Глобални центри моћи су промијењени… Европска унија ће имати највеће проблеме због сукоба у Украјини. У кризној ситуацији морамо да генеришемо што више јавних послова и инвестиција. Наша предност је електрична енергија

РЕПУБЛИКА Српска је била на добром путу да изађе из постковид кризе, али онда се догодио рат у Украјини који је изазвао економски цунами. Свијет се неповратно промијенио и мале економије попут наше морају тражити начин како да се прилагоде, поручено је данас с Јахорине гдје је свечано отворен пети „Јахорина економски форум“.

Премијер Српске Радован Вишковић поручио је у уводном излагању да није сматрао да може да нас снађе нешто теже од пандемије.

– Сад видимо да постоји и веће зло – навео је Вишковић.

Институције Српске, додао је, учиниће све да скупа са привредницима, преброде и ову кризу.

– Треба да радимо као и досада и даћемо одговоре на сва дешавања. Многи су били скептици да ћемо преживјети и корону, прогнозирали су нам економски суноврат, а ми смо све стабилнији и све бољи – навео је Вишковић.

Ми ћемо скупа са пословном заједницом да креирамо мјере, додао је Вишковић и истакао да је Влада крајем прошле године донијела сет закона који је предвиђао повећање плата и пензија, али да смо у другом кварталу доживјели да инфлација „поједе“ тај раст.

– Зато ћемо креирати нови сет закона који ће регулисати ту област – казао је Вишковић.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је важно разговарати у периоду када се Запад трансформише.

– Нико озбиљан данас не мисли да је сукоб у Украјини сукоб Русије и Украјине. У питању је глобални сукоб у којем је Украјина колатерална штета – навео је Додик.

Озбиљна борба која предстоји је, додао је Додик, борба за сировине. Истакао је да су ресурси експлоатисани, а број људи на планети је повећан.

– Остаје нам да се повучемо у наш микросвијет и видимо како ћемо се прилагодити. Ми се трудимо да дамо наше одговоре, да очувамо стабилност јавних финансија, да генеришемо што је више могуће јавних послова – рекао је Додик најављујући интензивирање градње аутопутева у Српској.

Истакао је да је наша предност несумњиво електрична енергија што је област у којој постоји простор за још боље резултате.

– БиХ нема никакву економску политику – навео је Додик подсјетивши да није усвојен ни буџет за ову годину.

На форуму ће бити одржано једно пленарно предавање и 14 панела са више од 100 учесника.

Теме панела су енергетска транзиција, дигитална трансформација, перспектива тржишта радне снаге, а биће отворено и питање позиције БиХ према иницијативи „Отворени Балкан“

Форум је окупио више од 500 учесника из цијелог региона, али и Француске, Шпаније и низа других европских земаља као и из Уједињених Арапских Емирата.

https://www.glassrpske.com/cir/novosti/vijesti_dana/svijet-se-promijenio-moramo-se-prilagodjavati-otvoren-peti-jahorina-ekonomski-forum/408520

„Политика Централне банке БиХ још је у деведесетим годинама“

НЕМА успјешне и стабилне економије без стабилне политичке ситуације. Данашњи свијет биће подијељен и захтјеваће сврставање на различите стране и то ће сносити одређене економске посљедице“, рекао је Додик.

Сукоб у Украјини је сукоб глобалних концепција, а Украјина је колатерална прича и штета, сматра Додик.

„Тражити одговоре на то како се поставити значи да требамо бити отворени према једној и другој страни, а питање је да ли ће вам бити дозвољено да будете отворени. Глобални центри моћи су промијењени, Америка је најмоћнија војна сила и то нико не спори, али Америка више није епицентар политичких финансијских центара моћи у свијету“, истакао је Додик.

Он сматра да је борба за енергенте један од највећих проблема.

„Озбиљан проблем је борба за сировине. Свијет се повећао са бројем становника и питање је како са смањеним ресурсима држати популацију. Многе економије, националне данас су препуштене саме себи. Трудимо се да дамо неке наше одговоре и очувамо стабилност јавних финансија. У кризној ситуацији морамо да генеришемо што више јавних послова и инвестиција. Разговарамо са различитим инвеститорима и видјећемо како ће се то кретати. Наша предност је електрична енергија, она је једна од најјефтинијих категорија у региону, имамо шансу да то појачамо и побољшамо“, рекао је Додик.

„Европска унија ће имати највеће проблеме због сукоба у Украјини и уколико ескалација и даље буде ратна, могуће је очекивати да ће можда бити битно смањени енергетски путеви из Русије“, сматра Додик.

Он је додао да БиХ није добар амбијент за економију.

„Политика Централне банке БиХ је конзервирана и још је у сфери деведесетих година“, истакао је Додик.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар