Влада РС Предсједник РС

Додик на „Српском фесту“ код Беча: Учите српски, ми не прихватамо босански

ПРЕДСЈЕДНИК И ПРЕМИЈЕР СРПСКЕ ПРИСУСТВОВАЛИ И „МУЛТИ-КУЛТИ ФЕСТУ“ У ЛЕОБЕРСДОРФУ
  • Жељка ЦВИЈАНОВИЋ: „Увијек наглашавам дијаспори да нема потребе да било ко из Српске тражи помоћ дијаспори, сад ми помажемо удружењима, цркви, да би они могли да раде на очувању језика, идентитет и традиције“

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Милорад Додик и предсједница Владе Жељка Цвијановић састали су се у Бечу с представницима српске дијаспоре.

Присуствовали су и „Српском фесту“, који се први пут одржава у том граду. Истакнут је значај окупљања српске заједнице и културно-умјетничких друштава, јер се на тај начин чува српски језик и идентитет.

Делегација Српске присуствовала је и „Мулти-култи фесту“ у Леоберсдорфу.

– Очување српског језика, традиције и културе важно је за опстанак српског народа, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик. Институције Републике Српске остварују добру сарадњу са удружењима Срба у иностранству, поручили су званичници.

– Да чувамо идентитет, да не одустајемо од језика и писма и све оно што чини идентитет српског народа. Прошли смо сатанизације, стављани на негативну страну перцепције – истиче предсједник Српске.

– Увијек наглашавам дијаспори да нема потребе да било ко из Српске тражи помоћ дијаспори, сад ми помажемо удружењима, цркви, да би они могли да раде на очувању језика, идентитета и традиције – поручује премијерка Српске Жељка Цвијановић.

Као један од важних пројеката за очување језика, на иницијативу предсједника и премијерке Српске, недавно је покренут пројекат „Његујмо српски језик“, који у Аустрији спроводи представништво Српске у Бечу, а финанснира Влада Републике Српске.

– Ми посећујемо српске клубове да видимо колико има заинтересоване дјеце да уче српски језик, мислим да ћемо ускоро имати резултате и почети са пројектом – наводи Младен Филиповић, шеф Представништва Републике Српске у Бечу.

– Српски језик је покушан да буде минимизиран потезима међународне заједнице, али он је важан, ми не прихватамо босански. Зато је важно да људи овде уче и знају – поручио је Додик.

Први пут у Бечу, у 10. округу одржан је „Српски фест“, у организацији културно-умјетничког друштва „Стеван Мокрањац“ из Беча, које ове године слави двије деценије постојања.

И Леоберсдорф надомак Беча био је у знаку дијаспоре. „Мулти-култи фест“ окупио је бројна српска културно-умјетничка друштва, али и других нација.

Окупили су се из земаља бивше Југославије, али и Мексика, Парагваја, Бугарске, Хрватске.

Ова манифестација већ 12 година окупља српска културно-умјетничка друштва, поријеклом из земаља бивше Југославије.

Предсједник и премијерка Српске присуствовали су потом и манифестацији „Завичајно вече“ Републике Српске у Штутгарту.

(РТРС)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар