Влада РС

Извјештај Владе РС Савјету безбједности УН: Избор Џаферовића веома узнемирио Србе

УЈЕДИЊЕНИМ НАЦИЈАМА ПОВОДОМ ИЗБОРА У БиХ И СРПСКОЈ УПУЋЕНЕ ВАЖНЕ ПОРУКЕ
  • „Убједљива побједа коалиције (око СНСД) мора бити схваћена као супротстављање покушајима страног уплитања у изборе у БиХ“
  • „Пошто су гласачи у Републици Српској Влади Републике Српске громко дали још један мандат за пуно спровођење Дејтонског споразума, укључујући Устав БиХ, сада је право вријеме да се овим питањима позабавимо пажљивије“
  • „Република Српска посебно очекује да са новим америчким амбасадором ради на изградњи снажнијих односа са Сједињеним Америчким Државама на основу узајамног поштовања Дејтонског споразума и међународног права“

ВЛАДА Републике Српске прихватила је данас, на 201. сједници одржаној у Бањалуци, Двадесети извјештај Републике Српске Савјету безбједности Уједињених нација.

Како је саопштено из Владе, овај извјештај је двадесети по реду који Република Српска, као потписница свих анекса који чине Дејтонски споразум, подноси Савјету безбједности Уједињених нација- на сваких шест мјесеци, већ десет година.

Овог пута, упућени материјал састоји се из два дијела. Први дио је Двадесети извјештај Републике Српске Савјету безбједности, у ком се пружа осврт на изборе у БиХ и питања у протеклом периоду. Други дио је специјални извјештај Савјету безбједности под називом Субверзија дејтонског система.

У Дијелу I Двадесетог извјештаја Савјету безбједности УН говори се о резултатима осмих општих избора у БиХ од потписивања Дејтонског споразума.

„Гласачи у Републици Српској дали су садашњој владајућој коалицији непогрешив мандат да формира владу на основу ставова и циљева на којима се кандидовала, укључујући пуну примјену Анекса 4. Дејтонског споразума – Устава БиХ. Убједљива побједа коалиције, уз то, мора бити схваћена као супротстављање покушајима страног уплитања у изборе у БиХ.

Избор Шефика Џаферовића на функцију бошњачког члана Предсједништва БиХ веома је узнемирио Србе, те представља изругивање владавини права и помирењу, пошто је доказано повезан са ратним злочинима одреда Ел муџахид.

Избор хрватског члана Предсједништва БиХ – резултат за жаљење – показује зашто је есенцијално да сваком конститутивном народу, укључујући Хрвате, буде омогућено да бирају свог представника у Предсједништву БиХ. Реформе су нужне и ради извршења одлуке Европског суда за људска правда из 2009. године у предмету Сејдић-Финци”, наводи се у извјештају.

Дијелу II наглашена је спремност Републике Српске да ради са свим актерима у БиХ зарад боље будућности у погледу питања која су битна за све народе. Ту спадају европске интеграције, враћање демократских избора у Мостар, реформа правосуђа, правична и истовјетна истрага и процесуирање ратних злочина и борба против тероризма.

У Дијелу III изражена је жеља Владе Републике Српске, с обзиром на то да се приближава нови мандат, да гради тјешње односе са свим заинтересованим странама у међународној заједници. Како се наводи, Република Српска посебно очекује да са новим америчким амбасадором ради на изградњи снажнијих односа са Сједињеним Америчким Државама на основу узајамног поштовања Дејтонског споразума и међународног права.

Специјални извјештај Републике Српске, Субверзија дејтонског споразума, исцрпно се бави међународним уговором мудро дефинисаном дејтонском структуром БиХ прије више од 20 година, упорним нападима које је претрпјела од настанка и правном и политичком потребом да се спроведе у цијелости.

„Пошто су гласачи у Републици Српској Влади Републике Српске громко дали још један мандат за пуно спровођење Дејтонског споразума, укључујући Устав БиХ, сада је право вријеме да се овим питањима позабавимо пажљивије”, пише у Специјалном извјештају Владе РС.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар