Влада РС

Каран: БиХ је врло привлачна за радикални исламизам

НА НЕГАТИВАН УТИЦАЈ ПАРАЏЕМАТА СУ У ИМЕ „СЛОБОДА ГРАЂАНА“ ГОДИНАМА ЗАТВАРАНЕ ОЧИ
  • Министар унутрашњих послова РС Синиша КАРАН: Ми годинама упозоравамо да се у БиХ формирају вехабијске заједнице и параџемати, те да радикални исламисти траже да наметну своју вјеру и законе у БиХ. Зато је потребно реаговање политичких, вјерских и правосудних институција

МИНИСТАР унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран рекао је да је БиХ врло привлачна за радикални исламизам, због чега МУП Српске има посебну Управу за борбу против екстремизма и тероризма и стално упозорава на ову пошаст и на негативан утицај параџемата у БиХ – проблема на који су институције годинама затварале очи, позивајући се на Устав и слободе грађана.

– Чињеница је да су раније многе терористичке акте у свијету починили људи који су претходно били присутни у БиХ. Такви људи БиХ виде као добро мјесто одакле могу дјеловати према Европи. Све то говори да је ова земља врло атрактивна за радикални исламизам – рекао је Каран, одговарајући на посланичка питања током Актуелног часа.

Каран је указао да је тероризам веома озбиљан глобални проблем, као и да је стварање параџемата у БиХ био дуготрајан процес на који су институције годинама затварале очи позивајући се на Устав и слободе грађана.

Каран је нагласио да треба спријечити негативан утицај параџемата на друштво и безбједност, те њихово асимилирање у Исламску заједницу.

– Ми годинама упозоравамо да се у БиХ формирају вехабијске заједнице и параџемати, те да радикални исламисти траже да наметну своју вјеру и законе у БиХ. Зато је потребно реаговање политичких, вјерских и правосудних институција – напоменуо је Каран.

Министар правде Српске Милош Букејловић рекао је да је ресорно министарство посредством Министарства правде у Савјету министара затражило од Хрватске да испоручи одбјеглог Ивицу Мишковића који је пред Основним судом у Бањалуци осуђен за педофилију.

Мишковић, који има и хрватско држављанство, након пресуде бањалучког суда побјегао је у Хрватску. Он је испричао је да је границу прешао „на црно“ бициклом, те да нема намјеру да се преда, нити се боји изручења.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар