Влада РС

Каран: Исакова изјава није само глупост – то је глупост која дестабилизује БиХ

ШМИТ И БОШЊАЦИ БИ ДА УСТАВНУ НАДЛЕЖНОСТ ПРЕДСЈЕДНИКА СРПСКЕ ПРОГЛАСЕ ЗА КРИВИЧНО ДЈЕЛО
  • Министар унутрашњих послова РС Синиша КАРАН: Изјава федералног министра унутрашњих послова Раме Исака да ће предсједник Републике Српске Милорад Додик „бити лишен слободе ако Суд БиХ то затражи од федералне полиције“ глупост и само још један покушај да се прикључи хајци у квазисудској, квазитужилачкој и квазикривичној фарси у којој неуставно сматра да све што је уставно постаје кривично дјело
  • Двадесетосам година се разбија уставна позиција Републике Српске. Ово је најеклатантнији и по њима, можда, посљедњи удар на разбијање посебног облика уставног уређења и стварању бошњачке БиХ. A БиХ није бошњачка, она је заједничка, сложена, федерална држава српског, хрватског и бошњачког конститутивног народа

Извор: РТРС

MИНИСТАР унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран рекао је да је изјава федералног министра унутрашњих послова Раме Исака да ће предсједник Републике Српске Милорад Додик „бити лишен слободе ако Суд БиХ то затражи од федералне полиције“ глупост и само још један покушај да се прикључи хајци у квазисудској, квазитужилачкој и квазикривичној фарси у којој неуставно сматра да све што је уставно постаје кривично дјело.

– Ово је такав парадокс да је њега тешко објаснити са било којег аспекта. Дакле, уставна надлежност предсједника Републике је кривично дјело. Шмит је „улица“. Дакле, „улица“ доноси неки папир који је закон, а онда институције које су неки ранији „шмитови“ наметнули – Суд и Тужилаштво – раде по том папиру и уставно суде – рекао је Каран.

Он је навео да за Исакову изјаву није довољно само рећи да је глупост, јер као министар унутрашњих послова дјелује дестабилизирајуће са аспекта безбједносне ситуације.

– Двадесетосам година се разбија уставна позиција Републике Српске. Ово је најеклатантнији и по њима, можда, посљедњи удар на разбијање посебног облика уставног уређења и стварању бошњачке БиХ. A БиХ није бошњачка, она је заједничка, сложена, федерална држава српског, хрватског и бошњачког конститутивног народа – истакао је Каран.

Он је додао да Устав БиХ препознаје само заштиту тог елемента, српског, хрватског и бошњачког идентитета и у том смислу представљања конститутивног народа и два ентитета.

Каран је поновио да се 28 година покушава то разбити и направити унитарна БиХ, већински бошњачка, у којој би српски и хрватски народ били мултиетничке креатуре и украс.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар