Влада РС

Каран: МУП Српске максимално штити предсједника Додика

„ОН ЈЕ ГОДИНАМА НАЈУГРОЖЕНИЈА ЛИЧНОСТ - СВАКОГ ДАНА ПРОЦЈЕЊУЈЕМО СИТУАЦИЈУ“
  • Поводом нацрта изборног закона Српска има једноставан избор – да ли жели у 21. вијеку да живи уставно или неуставно, да ли жели да живи дејтонски или антидејтонски. Избор је: да ли бити слободан или роб? Живјети у слободној држави или протекторату – Шмитовој држави

МИНИСТАРСТВО унутрашњих послова Републике Српске већ годинама максимално штити предсједника Републике, рекао је министар унутрашњих послова Синиша Каран.

– Предсједник Републике је годинама најугроженија личност. МУП Српске обезбјеђује заштиту свих институција и штићених лица, а посебно предсједника Републике Српске – рекао је Каран.

Истакао је да МУП свакодневно процјењује ситуацију.

– Прошле године смо имали десетак пријетњи, да ли преко писама или преко друштвених мрежа и све пријетње смо елиминисали – навео је Каран.

Рекао је да је ниво безбједности предсједника Српске на највишем нивоу.

Министар је оцијенио да Нацрт изборног закона Републике Српске представља враћање на дејтонско, фабричко подешавање БиХ, јер Српска неће да прихвати антиуставна и антидејтонска рјешења.

– Кад би неко у Дејтону знао да ће неко од високих представника, легитиман или не, и Уставни суд БиХ својим одлукама прекомпоновати облик државног уређења, никада не би добили такве мандате нити би у Устав БиХ ушао такав Уставни суд нити Анекс 10 – рекао је Каран.

Он је подсјетио да је Анекс 10 потписала Република Српска, мислећи да ће високи представник имати координирајућу улогу, а не да је законодавац.

Каран је истакао да је Кристијан Шмит изашао из сфере политичког дјеловања и ушао у сферу када се посматра као проблем, јер својим дјеловањем у БиХ дефинитивно постаје безбједноси проблем.

Он је нагласио да Српска има једноставан избор – да ли жели у 21. вијеку да живи уставно или неуставно, да ли жели да живи дејтонски или антидејтонски, додајући да су у оквиру људских права и слобода најзначајнија политичка права и слободе, односно изборна права и слободе.

– Дакле избор је да ли бити слободан или роб? Живјети у слободној држави или протекторату – Шмитовој држави – рекао је Каран.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је Нацрт изборног закона којим је уређено да изборе за органе власти у Српској спроводи Републичка изборна комисија, градске, односно општинске изборне комисије и бирачки одбори које ће именовати надлежни органи Републике Српске.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар