Влада РС Главно

Каран: Протести ће бити одржани – МУП Српске има пуну мјесну надлежност до ентитетске линије

У САРАЈЕВУ СУ ОД ЕНТИТЕТСКЕ ЛИНИЈЕ НАПРАВИЛИ ГРАНИЦУ ЗА ЉУДСКА ПРАВА И СЛОБОДЕ
  • Синиша КАРАН: Исакова изјава да неће дозволити окупљање Срба ни на ентитетској линији није добра јер у политичком смислу може бити и јесте проблематична. Такве изјаве имају хушкачку реторику и могу да подстакну неке радикалне појединце и групе да ураде нешто што не би смјели
  • Министр унутрашњих послова ФБиХ Рама ИСАК поручио да окупљање за одбрану Српске неће бити дозвољено и да ће „у случају потребе бити затражен и ангажман међународних снага“

MИНИСТАР унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран подсјетио је министра унутрашњих послова ФБиХ Раму Исака да је и 50 одсто државе – држава и сматра да је његова изјава неисправна, истичући да ће од њега тражити и званичан одговор.

Каран је оцијенио да Исакова изјава да неће дозволити окупљање Срба ни на ентитетској линији није добра јер у политичком смислу може бити и јесте проблематична.

– Такве изјаве имају хушкачку реторику и могу да подстакну неке радикалне појединце и групе да ураде нешто што не би смјели – упозорио је Каран.

Каран је напоменуо да МУП Српске до ентитетске линије има пуну мјесну надлежност у оквиру својих надлежних послова, као и кантонална министарства у оквиру ФБиХ.

– Одбијање захтјева да се на један миран и достојанствен начин изрази мишљење на територији ФБиХ је управо супротно од оног што они желе и пребацују одговорност на Српску – рекао је Каран.

Поручио је да је тиме „федерална, односно кантонална полиција, од ентитетске линије направила границу, али границу за људска права и слободе, границу за изражавање мишљења“.

– Нема ентитетске границе за људска и уставна права и слободе, али постоји ентитетска граница која се односи на рад институција, а посебно МУП-а Српске – истакао је Каран.

Каран је поручио да се „сада показало колико је снажна и мудра била одлука наших политичких представника, предвођених садашњим предсједником Милорадом Додиком, да задрже МУП и Полицију Српске у својој надлежности“.

– Управо је то данас гарант остваривања људских права и слободе мишљења за грађане Српске. Потребно је и даље јачати МУП Српске како би био спреман да заштити грађане, а прије свега Устав Српске. Позивам грађане Српске да на миран и достојанствен начин данас изразе свој став о томе да у овој БиХ и Републици Српској не може неки странац доносити законе и да ти закони не могу бити спроводиви – рекао је Каран.

Подсјетимо, Исак је поручио да окупљање за одбрану Српске неће бити дозвољено и да ће „у случају потребе бити затражен и ангажман међународних снага“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар