Влада РС

Кесић: У изборе у Српској се мијешају амбасада САД у Сарајеву и неки из администрације – мимо Трампа

НАГЛАСИО ДА ИЗА САНКЦИЈА НИКОЛИ ШПИРИЋУ СТОЈЕ ПРОТИВНИЦИ ТРАМПОВОГ КУРСА
  • Шеф Представништва Републике Српске у САД Обрад КЕСИЋ: Промјена става САД према питању Космета везана је за крупнија питања од Балкана. Трамп је још у кампањи најавио да има другачију визију спољне политике, али још постоји велики отпор тој његовој визији

ШЕФ Представништва Републике Српске у САД Обрад Кесић рекао је, поводом навода о мијешању страних сила у изборе у Српској, да „нажалост то и даље постоји и да се, када је ријеч о Америци, то ради путем амбасаде, изван токова које сам амерички предсједник Доналд Трамп одређује“.

„Врло јасно је Трамп рекао да се САД неће мијешати у унутрашња питања земаља и наметати демократизацију, али сада имамо ситуацију да су, за вријеме избора, Амбасада и неки људи у администрацији, за које бих рекао да су противници овог предсједника и раде на томе да се организује отпор тој спољној политици, наметнули санкције на примјер Николи Шпирићу. То је директно мијешање у изборе“, истакао је Кесић.

Он је за РТС нагласио да је апсурдна ситуација јер се зна да у америчком буџету постоје средства која иду преко невладиног сектора не само за мијешање у изборе у БиХ него и у осталим земљама.

„На тај начин предсједник није успио да наметне своју визију да Америка више то неће да ради и да ће поштовати вољу грађана да изаберу власт коју желе“, истакао је Кесић.

Он је оцијенио да неће бити повратка на почетну глобалистичку идеологију, што значи да има више простора за ставове Србије и Републике Српске.

Кесић се нада да ће Србија искористити ту прилику, јер раније није успјела да искористи неке шансе.

„Сада је историјски моменат за цијели свијет, гради се нови свјетски поредак“, истакао је Кесић и навео да то значи урушавање глобалистичке политичке теорије, односно наметања рјешења и политичких система, мијешања у изборе и другог.

Кесић је рекао да је Србија сада у позицији да постигне много више када је ријеч о националним и државним интересима, али да САД морају да разумију шта Србија жели не само када је ријеч о Косову и Метохији, већ и о осталом.

Он је оцијенио да је промјена става САД према питању Космета везана за крупнија питања од Балкана, те подсјетио да је Трамп још у кампањи најавио да има другачију визију спољне политике, али да постоји велики отпор тој његовој визији.

Кесић је рекао да САД сада дозвољавају да се говори о темама које су раније биле забрањене и да дозвољавају странама у конфликту да дођу до рјешења и договора, уз показивање спремности да се то подржи.

„Не знамо да ли ће Трамп успјети да наметне своју визију, ствари се мијењају“, напоменуо је Кесић.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар