Влада РС

Летови Бањалука-Берлин сриједом и петком, чартери према Анталији и Атини

ВД ДИРЕКТОРА АЕРОДРОМА ЗОРАН ИЊАЦ: РАЗВИЈАЋЕМО И КАРГО САОБРАЋАЈ
  • Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо ТРНИНИЋ:  Лет Бањалука-Берлин четврта линија „Рајанера“ са републичког аеродрома. У првим мјесецима ове године премашили смо некадашњи број путника на годишњем нивоу. Очекујемо са осталим планираним авио-линијама, односно чартерима за Турску и Грчку, уз линију за Београд и друге дестинације, око 200.000 путника
  • Премијер Радован ВИШКОВИЋ: Неке комшије ће сигурно да нам позавиде, па можда чак и да ометају наш развој, али Влада прихвата да је унапређење авио-сабраћаја један од стратешких циљева Српске. Руководство Аеродрома ће имати пуну подршку Владе за набавку опреме и проширење смјештајних капацитета

НА БАЊАЛУЧКИ аеродром слетио је авион авио-компаније „Рајанер“ на линији Берлин-Бањалука-Берлин, који ће од данас летјети два пута седмично.

Сриједом и недељом.

Поводом промоције првог лета авио-компаније „Рајанер“ у просторијама Аеродрома Бањалука у Маховљанима код Лакташа одржан је и састанак предсједника Владе Републике Српске Радована Вишковића са руководством „Аеродрома Републике Српске“, које је предводио вршилац дужности генералног директора тог јавног предузећа Зоран Ињац.

Састанку је присуствовао и министар саобраћаја и веза Репубике Српске Неђо Трнинић.

Ињац је на почетку састанка премијеру Вишковићу и министру Трнинићу уручио поклоне са мотивима чувеног змијањског веза.

Са Аеродрома Бањалука активне су путничке авио-линије за Брисел (Белгија), Меминген (Њемачка), Стокхолм (Шведска) и Београд (Србија), а очекује се пораст чартер саобраћаја према Турској и Грчкој, уз жељу да се успостави лет Бањалука-Тиват у Црној Гори, као и линија Бањалука-Москва.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је развој авио-саобраћаја један од стратешких циљева Српске, те да је поносан што је Аеродром Бањалука у прошлој години опслужио око 35.000 путника, а за три мјесеца ове године већ око 23.000.

Додао је да се Српска сигурно креће ка остварењу плана од 150.000 до 200.000 путника у овој години.

„Неке комшије ће на том путу сигурно да нам позавиде, па можда чак и да ометају наш развој, али Влада прихвата да је унапређење авио-сабраћаја један од стратешких циљева Српске“, поручио је Вишковић.

Он је додао да нови летови и развој авио-сабраћаја утичу на стварање имиџа Српске у свијету као добре дестинације за путнике, али и нове летове.

„Руководство Аеродрома ће у наредном периоду имати пуну подршку Владе у вези са набавком опреме, проширењем смјештајних капацитета и слично“, рекао је Вишковић.

Он је истаао да ће Влада пружити подршку и у изградњи аеродромског карго-центра који ће омогућити проширење услуга.

„Договорили смо са ресорним министром и руководством Аеродрома да искажу своје потребе за развој тог предузећа како би та фирма у наредних годину и по дана ишла напријед. Овај аеродром ће врло брзо имати могућност за слијетање и полијетање са обје стране писте, па чак и у лошијим временским приликама и ноћу, односно радиће 24 сата“, рекао је Вишковић, који је претходно разговарао са руководством „Аеродрома Републике Српске“.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић изјавио је да је лет Бањалука-Берлин четврта линија „Рајанера“ са републичког аеродрома.

„У првим мјесецима ове године премашили смо некадашњи број путника на годишњем нивоу. Очекујемо са осталим планираним авио-линијама, односно чартерима за Турску и Грчку, уз линију за Београд и друге дестинације, око 200.000 путника“, рекао је Трнинић.

Он је истакао да Аеродром Бањалука постаје респектабилан објекат, те да на његовом развоју треба даље радити, за шта је потребна подршка Владе.

„И овај лет се уклапа у наш развојни концепт и наставићемо да развијамо овдашњи авио-саобраћај на задовољство свих грађана. Влада Српске низ година подржава развој наше фирме и то ће бити настављено“, рекао је Ињац.

Он је најавио сезонске летове из Бањалуке према Анталији и Атини, додајући да ће карго-објекат Аеродрома, чија се изградња очекује у наредним годинама, омогућити услуге робног саобраћаја.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар