Влада РС

Лукач: Ако је и један политичар спреман да сина пошаље у рат – нека то јавно каже

„СВИ КОЈИ ПРИЗИВАЈУ РАТ ТРЕБА ДА БУДУ САНКЦИОНИСАНИ ЈЕР УНОСЕ НЕМИР У НАРОД“
  • Министар унутрашњих послова РС нагласио: Нове законе треба паметно имплементирати да се не направи никакав вакуум у прелазним рјешењима
  • Српска не смије и не може да уради нити има намјеру да уради ишта да спријечи наше грађане да путују са путним исправама да ли то биле важеће или неке путне исправе које ћемо у складу са новим законским рјешењима донијети и користити
  • Можда је некоме у циљу да прави раздор између мене и Додика, те се у медијима с времена на вријеме појављују одређене ствари, попут да смо имали чак и физички сукоб, а које нису биле истините, али то је њихов начин политичке борбе

МИНИСТАР унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је да сва законска рјешења која Влада Републике Српске буде предложила за посебну сједницу Народне скупштине, неће бити усмјерена да направе штету грађанима и да је те законе потребно паметно имплементирати да се не направи никакав вакуум у прелазним рјешењима.

Лукач је рекао да је на сједници Владе, којој је присуствовао српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, указао на законе који се тичу Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

„Указао сам на то да морамо да размишљамо на који начин ћемо да користимо наше путне исправе, личне карте, саобраћајне и возачке дозволе. Јер, оно што Српска не смије и не може да уради нити има намјеру да уради ишта да спријечи наше грађане да путују са путним исправама да ли то биле важеће или неке путне исправе које ћемо у складу са новим законским рјешењима донијети и користити“, изјавио је Лукач за РТРС.

Он је истакао да никоме није намјера да грађане спријечи да путују, јер би на тај начин био спријечен и промет робе и услуга и била нанесена штета Републици Српској.

Лукач је рекао да на сједници није било никаквог сукоба Додика и њега, него разговор и размјена мишљења.

Он сматра и да би многима одговарало да ствари у СНСД-у не функционишу, али да странка и даље наставља да наступа јединствено.

„Можда је некоме у циљу да прави раздор између мене и Додика, те се у медијима с времена на вријеме појављују одређене ствари, попут да смо имали чак и физички сукоб, а које нису биле истините, али то је њихов начин политичке борбе“, истакао је Лукач.

Када је ријеч о посљедњој посебној сједници Народне скупштине Републике Српске на којој су се посланици изјашњавали о одлукама и закључцима Предсједништва БиХ који су веома штетни по виталне интересе Српске, Лукач је навео да се први пут догодило да није дата подршка двотрећинске већине за нешто што је у интересу Републике Српске, јер су опозициони посланици из СДС-а и ПДП-а напустили сједницу.

„А у интересу Српске јесте да се заустави прегласавање у Предсједништву БиХ. Народ ће сигурно да казни оне који не воде рачуна о интересима Српске. Очито је да су имали притиске са разних страна, али мислим да ниједан политичар не смије да подлегне томе“, рекао је Лукач.

Он сматра да у БиХ нема услова да се догоди рат, те да неодговорне изјаве појединих политичара које призивају рат треба да буду санкционисане, јер уносе немир у народ.

Лукач је истакао да се не смију дозволити било какве приче о рату, те да нико не може ратом да условљава мир.

„Зашто да након хиљаде мртвих, стотине хиљада расељених и свих недаћа које смо преживјели у БиХ у претходном рату, дозволимо да исти или неки нови политичари шаљу младе људе да ратују и гину“, упитао је Лукач.

Лукач је рекао да је сигуран и да ти политичари, који би послали нове генерације младих да гину за њихове идеје, не би послали своје синове у рат, него би их склонили.

Ако је и један политичар спреман да свог сина пошаље у рат, нека изађе и нека то јавно каже, али са туђом дјецом то не може да ради“, додао је Лукач.

Он сматра да је људима довољно рата, те да желе да живе, да се баве својим послом и да стварају нове вриједности које ће оставити својој дјеци.

„Мислим да немамо прави разлог за бригу, јер нема услова за рат. Људи имају нормалан приступ животу, те нико нема претензије да другом отима територију. И ово територије што имамо нам је све празније, јер села остају празна, нема ко да обрађује земљу“, рекао је Лукач.

Према његовим ријечима, ресорно министарство константно улаже у унапређење рада полиције, те да је опремљеност и обученост на много већем нивоу него што је била прије неколико година.

„Успоставили смо и нову Хеликоптерску јединицу, у оквиру САЈ-а, те тренутно имамо два хеликоптера, а трећи би требало да буде испоручен у јануару. На тај начин МУП постаје мобилнији, бржи, те можемо да интервенишемо и да се супротставимо било каквом угрожавању наших грађана и и њихове имовине“, рекао је Лукач.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар