Влада РС

Лукач: Анкетни одбор је уз прегласавање у закључке унио ставове опозиционих посланика

„НА КРАЈУ СУ СЕ УПУСТИЛИ У КВАЛИФИКОВАЊЕ САМОГ СЛУЧАЈА ИАКО ЗА ТО НИСУ НИ СТРУЧНИ ФОРМИРАНИ“
  • „Опозициони посланици су злоупотријебили повјерење Народне скупштине РС и довели у Анкетни одбор лице које има потврђену кривичну пријаву од стране Суда за тешко кривично дјело. Том лицу су омогућили да испитује руководиоце Министарства унутрашњих послова и Тужилаштва, што није забиљежено у правном систему било које државе у свијету и на тај начин срушили правни поредак и владавину права на најгрубљи начин“
  •  „Анкетни одбор без иједног доказа оптужује МУП и Тужилаштво и њихово руководство за учињене пропусте које нису ничим образложили. На тај начин и даље покушава да подрива повјерење грађана у своје институције, а тражење измјена Закона по хитном поступку и увођења тужилачке одговорности у вршењу дужности је мијешање и притисак на функционисање правосудног система“

АНКЕТНИ одбор, формиран одлуком Народне скупштине Републике Српске (НС РС) на челу са Браниславом Бореновићем је прегласавањем донио закључке који нису засновани на доказима, и представљају политичке ставове опозиционих посланика у Анкетном одбору, изјавио је Драган Лукач, министар унутрашњих послова РС.

Анкетни одбор, подсјетимо, јуче је изнио закључак да „постоје основи сумње да је Бањалучанин Давид Драгичевић (21) убијен“.

Лукач је рекао да су опозициони посланици злоупотријебили повјерење Народне скупштине РС и довели у Анкетни одбор лице које има потврђену кривичну пријаву од стране Суда за тешко кривично дјело.

„Том лицу су омогућили да испитује руководиоце Министарства унутрашњих послова и Тужилаштва, што није забиљежено у правном систему било које државе у свијету и на тај начин срушили правни поредак и владавину права на најгрубљи начин“, казао је Лукач.

Он је додао да је Анкетни одбор на челу са Бореновићем злоупотријебио и игнорисао закључак ВСТВ БиХ са којим су упозорени – да сходно Закону о ВСТВ БиХ, Закону о јавним тужилаштвима РС и Закону о кривичном поступку РС, Анкетни одбор нема овлаштења да процјењује и оцјењује поступке и проведене радње Тужилаштва и тужилаца у истрази и радње доказивања – истражне радње која су провела овлаштена службена лица и друга лица под надзором тужиоца.

„Што значи да су могли да се баве само питањем да ли је полиција радила по наредби тужиоца или није. Ако јесте, као што је било у овом случају, нису могли улазити у даљу оцјену проведених истражних радњи“, закључио је Лукач.

Додао је да је Анкетни одбор, упркос свему, наставио да се бави истрагом случаја.

„Већина постављених питања је била упућена са том намјером да би се на крају бесправно упустили и у квалификацију дјела и донијели такав закључак иако нису нимало стручни за такве радње и без обзира што то Тужилаштво још увијек није урадило у току досадашње истраге“, казао је Лукач.

По његовим ријечима, Анкетни одбор надаље без иједног доказа оптужује МУП и Тужилаштво и њихово руководство за учињене пропусте које нису ничим образложили.

„На тај начин и даље покушава да подрива повјерење грађана у своје институције, а тражење измјена Закона по хитном поступку и увођења тужилачке одговорности у вршењу дужности је мијешање и притисак на функционисање правосудног система“, казао је Лукач.

Додао је да су „закључцима настављени непримјерени напади на слободу медија и мијешање у уређивачку политику РТРС и агенције СРНА“.

„То Анкетни одбор ни на који начин није смио радити, нити је био то њихов задатак који су добили од НС РС. Позивајући све институције да своје дјеловање врате у оквире Устава и Закона, без иједног доказа да је нека од институција радила нешто изван Устава и Закона, још један је у низу непримјерених закључака и напада у циљу подривања и урушавања институција РС од стране неодговорних политичара из опозиционих редова, који су то урадили и овај пут злоупотребљавајући повјерење које су добили од стране НСРС“, закључио је Лукач.

https://www.nezavisne.com/novosti/bih/Lukac-Anketni-odbor-zakljucke-donio-preglasavanjem/482285

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар