Влада РС Главно

Лукач: МУП Српске никада неће заборавити 782 своја припадника који су пали за РС

ПОСЕБНО ПОМЕНУО ПЕРУ ПЕТРОВИЋА, МИЛУ ЛИЗДЕКА И МИЛОРАДА ПУПИЋА

МИНИСТАР унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је Срни да Министарство никада неће заборавити прве српске специјалце погинуле у почецима стварања Републике Српске и Полиције Српске, као и све који су положили животе.

Лукач је истакао да је стварање Полиције Републике Српске почело на веома тежак начин и наставило се ратним дејствима у којим су 782 припадника МУП-а дала животе у борби за одбрану Републике Српске.

Имамо данас Републику Српску и МУП, који је из године у годину све јачи, организованији и бољи с циљем очувања безбједности Српске“, рекао је Лукач.

Он је увјерен да млади полицајци данас памте све који су започели стварање Министарства и Републике Српске.

Наша је обавеза да их се увијек сјећамо, а посебно на значајне датуме“, нагласио је Лукач.

У полицијској станици у Сарајеву 4. априла 1992. године мучки је убијен полицајац, Србин Перо Петровић.

Истог дана муслиманске паравојне формације у нападу на Полицијску школу на Врацама брутално су убиле и српске специјалце 32-годишњег Милу /Бранка/ Лиздека из Мокрог, општина Пале, и 29-годишњег Милорада /Васе/ Пупића из Зенице.

Обојица су постхумно одликована Орденом Милоша Обилића.

Том приликом рањени су и полицајци Душко Јевић, Миодраг Репија и Ристо Лубура, док су од непријатељских хитаца погинула три српска цивила, становника Враца, а двоје је рањено.

Муслиманска паравојна формација Зелене беретке“ је већ 3. априла 1992. године заузела све полицијске станице у Сарајеву, осим станица на Илиџи и у Илијашу.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар