Влада РС

Лукач: неће бити никакве „државне полиције“ на нивоу БиХ

„НАШ АПСОЛУТНИ ПРИОРИТЕТ ЈЕ ФОРМИРАЊЕ РЕЗЕРВНОГ САСТАВА СВОЈЕ ПОЛИЦИЈЕ“
  • „Резервни састав је наш одговор на мигрантску кризу која ће трајатзи још годинама. Планирамо да МУП прими младе људе који би прошли селекцију као да долазе на Полицијску академију, потом и одређене обуке, а онда би свим заинтересованим, у неком наредном периоду, било омогућено да иду на Полицијску академију МУП-а Српске и уђу у активни састав полиције“
  • „Неки покушавају да искористе и убиство два полицајца у Сарајеву. Међутим, сви покушаји да се овакви случајеви користе да би се причало да је потребна некаква ‘државна полиција’ и неки ‘МУП БиХ’ сасвим је беспредметна, јер наша овлаштења произлазе из Устава и Дејтонског мировног споразума и тако ће и остати. Никада нећемо дозволити да се наруши територијални интегритет Републике Српске нити надлежности полиције Српске“
  • „МУП Републике Српске се никада неће сагласити да изгуби било коју надлежност коју сада имамо и која нам је дата законом тако да је беспредметно причати било шта у вези са проширењем овлаштења Дирекције или прављења неког наводног МУП-а БиХ. То је апсолутно нереална прича“

МИНИСТАР унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је у интервјуу новинаској агенцији Срна да је приоритет у раду Министарства унутрашњих послова (МУП) у предстојећем периоду формирање резервног састава полиције с циљем ефикасног одговора на мигрантску кризу и нови прилив миграната који се реално може очекивати у наредним годинама.

„Формирањем резервног састава полиције, МУП Српске могао би ефикасније да одговори на тај проблем који ће у БиХ бити изражен у наредних не годину, двије, већ и дуже. У овом тренутку ми можемо да издвојимо више стотина полицајаца Републике Српске и да их распоредимо на нашој граници с циљем њене заштите и обезбјеђења. То није проблем да радимо мјесец, два или неколико мјесеци, али не можемо тај број људи из редовног састава полиције да држимо годину или неколико година на граници, док реално наредних година очекујемо нови прилив миграната који ће ићи даље према Европи управо преко територије БиХ“, истакао је министар Лукач.

Он је оцијенио да су МУП-у Српске потребни нови људи који би могли да раде тај посао, јер ако се изузму полицајци из редовног састава полиције и распореде на границу биће нарушена безбједност у градовима Републике Српске што се, како је истакао, не смије дозволити.

„Стога морамо изнаћи нове снаге, нове могућности да бисмо могли ефикасно да се боримо против мигрантске кризе с циљем заштите наших граница и једна од најбољих могућности је резервни састав полиције“, рекао је Лукач.

То би значило, појаснио је министар унутрашњих послова, да МУП прими младе људе који би прошли селекцију као да долазе на Полицијску академију, потом и одређене обуке, а онда би свим заинтересованим, у неком наредном периоду, било омогућено да иду на Полицијску академију МУП-а Српске и уђу у активни састав полиције.

Према његовом мишљењу, то је добар концепт јер би на тај начин МУП Српске имао прву степеницу селекције и обучености људи који би касније завршавали Полицијску академију и постали саставни дио полиције.

Говорећи о мигрантској кризи у БиХ, министар Лукач је рекао да је ове године забиљежен појачан прилив миграната преко територије БиХ, те да је највећи прилив био са територије Србије према граници Републике Српске.

„Ми смо се активно укључили у посао заштите границе на захтјев Граничне полиције БиХ која са бројем људи којим располаже нема довољно капацитета да штити границу. У овом тренутку укључено је до 100 полицајаца Републике Српске у заштиту границе и спречавање илегалног уласка миграната. Међутим, граница је огромна и пар стотина људи не може да је затвори и у потпуности спријечи улазак миграната“, навео је Лукач.

Он је нагласио да се зато мора размишљати о формирању резервног састава полиције МУП-а Српске јер мигрантска криза неће ускоро престати.

„Доласком зиме очекујемо да ће прилив миграната бити смањен, а већ сљедеће и неколико наредних година очекујемо већи талас миграција с обзиром на нека помјерања која постоје на Блиском истоку и у земљама из којих ти људи долазе. Ријеч је не само о земљама захваћених ратом, јер у овом тренутку се појављује највише Пакистанаца и Иранаца, значи људи из земаља у којима тренутно нема ратних дејстава, а који очигледно имају намјеру да дођу до Европе и да се ту настане“, упозорио је Лукач.

На питање каква је сарадња МУП-а Српске са МУП-ом Кантона Сарајево, с обзиром да у посљедње вријеме, а посебно након убиства два полицајца у том граду, из ФБиХ све чешће долазе тврдње да тим питањем треба да се бави, како кажу, „државна полиција“, те да ентитетска линија представља проблем, Лукач је рекао да се полиција Републике Српске одмах по сазнању за то брутално убиство у потпуности укључила у откривање тог кривичног дјела у складу са својим овлаштењима.

„Ријеч је о веома тешком кривичном дјелу када је пуцано на полицајце који су лишени живота на бруталан начин што је за сваку осуду. То је био повод да се полиција Републике Српске укључи одмах у откривање тог кривичног дјела. Од самог старта смо имали добру сарадњу са кантоналном полицијом и све њихове захтјеве према одређеним криминалним лицима са нашег подручја реализовали смо у веома кратком року – пронашли та лица и предали их на даљу обраду“, рекао је Лукач.

Он је нагласио да апсолутно не стоји констатација да ентитетска линија представља проблем јер у овом случају она то сигурно није била, као ни у другим раније почињеним кривичним дјелима, а нарочито када је ријеч о аутомафији.

„Чињеница је да се многа возила украду на подручју Сарајева, јер је то већи град гдје има много више аутомобила која су привлачна криминалцима, вјероватно, због њихове вриједности а која заврше на територији Републике Српске. Ми сваке године власницима са територије ФБиХ вратимо десетине украдених возила која пронађемо у Српској. То значи да сарадња постоји, да је добра и да у овом случају није било никаквих препрека што се тиче ентитетске линије или полиције Српске и наше сарадње“, нагласио је Лукач.

Он је поновио да све што је тражено од полиције Републике Српске веома је брзо и ефикасно рађено и тако ће бити и убудуће.

„Сви ти покушаји да се овакви случајеви користе да би се причало да је потребна некаква ‘државна полиција’ и неки ‘МУП БиХ’ сасвим је беспредметна, јер наша овлаштења произлазе из Устава и Дејтонског мировног споразума и тако ће и остати. Никада нећемо дозволити да се наруши територијални интегритет Републике Српске нити надлежности полиције Српске“, истакао је Лукач.

Проширење надлежности Дирекције за координацију полицијских тијела не долази у обзир

На молбу да прокоментарише све евидентније покушаје из ФБиХ да се од Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ направи полицијска агенција са надлежностима које она по закону нема, Лукач је рекао да Дирекција има своје надлежности које су јој дате законом и да њихово проширење не долази у обзир.

„Дирекција је један компромис приче о реформи полиције у БиХ и након тога су њена овлаштења дефинисана законом. Без сагласности оба ентитета не може да буде било каквих промјена. Дирекција нема надлежност ни по питању истрага, као ни вођења одређених случајева и ту се неће ништа промијенити. Самим тим, они не могу да се баве таквим стварима нити да добију таква овлаштења која би сутра значила да су они нека ‘државна полиција’. МУП Републике Српске се никада неће сагласити да изгуби било коју надлежност коју сада имамо и која нам је дата законом тако да је беспредметно причати било шта у вези са проширењем овлаштења Дирекције или прављења неког наводног МУП-а БиХ. То је апсолутно нереална прича“, поручио је министар Лукач.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар