Влада РС Главно

Лукач: Поносан сам што полицајци послије десет година добијају повећање плата

ПОВЕЋАЊЕ ОД 10 ОДСТО ДОБИЋЕ ЊИХ ОКО 4.500 СА СРЕДЊОМ И ВИШЕ СТОТИНА СА ВСС
  • Министар унутрашњих послова РС Драган ЛУКАЧ: Спреман сам да подржим закон који би омогућио да полицајцима, који открију велика кривична дјела, припадне 20 одсто од вриједности заплијењене имовине

МИНИСТАР унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је у Народној скупштини Републике Српске да је поносан што ће плата за око 4.500 полицајаца са средњом стручном спремом и више стотина оних са вишом спремом ускоро бити повећана за 10 одсто.

Лукач је истакао да то није енормо повећање, али да је потребно полицајцима.

„Поносан сам на то да им је плата знатније повећана послије више од 10 година. Инсистирао сам да то буду полицајци са средњом стручном спремом који носе посао и имају најмање плате. Они заслужују повећање“, рекао је Лукач у завршној ријечи у Народној скупштини о Приједлогу закона о измјени и допуни Закона о платама запослених у МУП-у Српске.

Он је рекао да су за ово повећање обезбијеђена средства која годишње износе око 10,5 милиона КМ, те изразио задовољство што су сви клубови посланика најавили да ће гласати за закон о повећању плата радницима МУП-а.

Лукач је истакао да се МУП са постојећим бројем људи може носити са свим безбједносним изазовима, те да ће бити оснажен предстојећим оснивањем резервног састава.

Он је рекао да је нетачна информација појединих посланика о наводних 200 људи који чекају одлазак из МУП-а.

„Постоје и такви људи, али та информација није тачна, нити може угрозити функционисање МУП-а“, додао је Лукач.

Он је замолио поједине посланике да не користе паушалне оцјене да је у МУП-у већина поштених, али да има и криминалаца, те да пријаве правосуђу ако у полицији има службеника који крше законе.

Лукач је рекао да је спреман да, евентуално, подржи закон који би омогућио да полицајцима који открију велика кривична дјела припадне 20 одсто од вриједности заплијењене имовине.

Народна скупштина Републике Српске данас је размотрила Приједлог закона о измјени и допуни Закона о платама запослених у МУП-у Српске, по хитном поступку, који прописује да полицијским службеницима са средњом и вишом стручном спремом припада додатна накнада у износу од 10 одсто просјечне плате у МУП-у, остварене у протеклом мјесецу.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар