Влада РС

Лукач: Пријетње бошњачких политичара Српској показују и на каквим ногама стоји БиХ

ИНТЕРВЈУ „ФАКТИМА“ ДРАГАНА ЛУКАЧА, МИНИСТРА УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ
  • „Много је пријетњи и притисака посљедњих дана упућено према Републици Српској. Изјаву господина Ескобара (пријетњу санкцијама) не бих коментарисао, али бих зато најоштрије осудио којекаве изјаве, прије свега бошњачких политичара који „призивају“ међуанродну заједницу да реагује, Еуфор да пошаље војне трупе, причају о спремности (за рат) и наоружању, а све у циљу дестибилизације и стварања ратно-хушкачке атмосфере“
  • „То није добро. То такође показује степен њихове неозбиљности. Ти људи су, судећи бар по њиховим изјавама, спремни и на ескалацију сукоба, да би било онако како „они“ сматрају да у БиХ треба да буде. То није демократија, а није ни независност, ни стабилност“
  • „Нисам сигуран да би Еуфор, као професионална војна мисија себи допустио увлачење у било какву провокацију. Видјели смо и ових дана јасну поруку команданта Еуфора Александера Плацера… да је безбједносна ситуација у БиХ стабилна и да не види никакву класичну војну пријетњу у земљи“
  • „Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ, сигурно је један је од тренутно најугроженијих политичара у земљи. Ми смо тога свакако свјесни. Пратимо стање, реагујемо на потенцијалне пријетње и наравно, прилагођавамо мјере обезбјеђења… Посебно обезбјеђење се предузима у складу са категоријом личности, а српски члан Предсједништва биХ Милорад Додик представља личност прве категорије“
  • Ништа што се током враћања надлежности Српске буде тицало личних докумената грађана, регистрације возила и возачких и саобраћајних дозвола… неће бити урађено на штету ни грађана ни Републике Српске!
  • Посебна сједница на којој опозиција није хтјела дати подршку вету на заштиту виталног националног интереса које је покренуо српски члан Предсједништва БиХ, изгледала је као покушај политичког разрачунавања са Милорадом Додиком. Опозиција је подлегла притиску странаца и политичког Сарајева, занемарујући интересе Републике Српске. Народ то препознаје и вјерујем да ће их казнити их за то на сљедећим изборима

МИНИСТАР унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач једна је од најважнијих фигура у процесу спровођења повратка надлежности Републике Српске са централног на ентитетски ниво. Он је човек чију је смену пред изборе 2018. тражила „Правда за Давида“- покрет за који је Милорад Додик упозоравао да је „део специјалног рата који финансирају Запад и посебно Британци да би срушили РС“.

И пред ове изборе у 2022, клима западног специјалног рата се појачава.

Декан бањалучког Факултета безбједности Предраг Ћеранић указао је да је митинг опозиције 2. октобра у Бањалуци најава наредних протеста и митинга. Лукач се са овом проценом слаже и указује да се МУП спрема за такав развој догађаја.

– С обзиром да нас наредне 2022. године очекују општи избори, то је један, рекао бих, логичан слијед догађаја. МУП Српске је и кад је у питању тај скуп у октобру поступио професионално. Оно што је нама битно јесте да се јавна окупљања организују у складу са законским прописима и да прођу мирно и без инцидената. Нећу да процјењујем мотиве и средства које ће тзв. опозиција користити, али наш задатак је јасан. Одржати повољно стање безбједности уз поштовање свих оних прописа који гарантују јавна окупљања и слободу изражавања. Нарушавања јавног реда и мира и нереде нећемо допустити.

* Рачунате ли са крупним провокацијама и дестибилизацијом у смислу кориштења миграната, вехабија и Еуфора?

– Нисам сигуран да би Еуфор, као професионална војна мисија себи допустио увлачење у било какву провокацију. Видјели смо и ових дана јасну поруку команданта Еуфора Александера Плацера на притиске појединих фактора у БиХ да због наводно погоршаног стања безбједности у БиХ пошаље војне трупе Еуфора у Брчко, мјесто које дијели Републику Српску на два дијела.

Са Плацером у спомен-цркви Архангела Михаила

– Плацер је јасно поручио да је безбједносна ситуација у БиХ стабилна и да не види никакву класичну војну пријетњу у земљи, како то неки очигледно желе да представе.

* Према оперативним проценама, да ли је потребно да се појача обезбеђивање српског члана Председништва БиХ, да ли је угроженији него иначе и како се томе парира?

– Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ, сигурно је један је од тренутно најугроженијих политичара у земљи. Ми смо тога свакако свјесни. Пратимо стање, реагујемо на потенцијалне пријетње и наравно, прилагођавамо мјере обезбјеђења.

– Српски члан Предсједништва обезбјеђује се на основу Уредбе о одређивању личности и објеката које се посебно обезбјеђују, а мјере обезбјеђења реализују се у складу са Упутством о обиму и начину вршења послова посебног обезбјеђења.

– Посебно обезбјеђење се предузима у складу са категоријом личности, а српски члан Предсједништва биХ Милорад Додик представља личност прве категорије.

Са Милорадом Додиком (Фото: Блиц)

* Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар рекао је у Конгресу да ће Америка овде користити санкције. Казао је „санкцијама смо уклонили Милошевића“. Сматрате ли ово директном претњом политичарима који воде Републику Српску?  Тим пре што су санкције према Србији држане су годинама са намјером да се народ окрене против власти…

– Много је пријетњи и притисака посљедњих дана упућено према Републици Српској. Изјаву господина Ескобара не бих коментарисао, али бих зато најоштрије осудио којекаве изјаве, прије свега бошњачких политичара који „призивају“ међуанродну заједницу да реагује, Еуфор да пошаље војне трупе, причају о спремности, наоружању, посредством медија пласирају разне дезинформације, а све у циљу дестибилизације и стварања ратно-хушкачке атмосфере.

– То није добро. То такође показује степен њихове неозбиљности, али и то на каквим ногама стоји БиХ. Ти људи су, судећи бар по њиховим изјавама, спремни и на ескалацију сукоба, да би било онако како „они“ сматрају да у БиХ треба да буде. То није демократија, а није ни независност, ни стабилност.

– Мислим да овај народ, било да говоримо о Србима, Хрватима или Бошњацима, то не заслужује. Већ скоро три деценије народ се застрашује причама о потенцијалним етничким сукобима и подјелама, убјеђују нас да морамо имати странце у судовима и тужилаштвима, да не можемо ништа сами и – ево докле смо дошли. Да стојимо скоро три деценије у истом мјесту, без помака.

– Мислим да је циљ свих нас да живимо нормалне животе, да будемо сретни и на крају крајева, да идемо корак напријед, а не назад.

* Када Скупштина наредних дана повуче сагласности на пренос надлежности на ниво БиХ, како ће се то одразити на лична документа, на издавање докумената која ће бити враћена у надлежност Републике Српске? Како ће то бити реално регулисано? Како ћете парирати опструкцијама и блокадама из Сарајева и од страног фактора који подржава противнике повратка надлежности?

– Тренутно је најбитније сачекати посебну сједницу Народне скупштине и ставове народних посланика. Прерано је комуницирати ову причу на начин шта ће и како функционисати.

– Грађани Републике Српске су приоритет и свакако ће се настојати учинити све да њихова права не буду ниједног тренутка доведена у питање. Ми смо и прије овог потеза са враћањем надлежности имали много опструкција и блокада по разним питањима, тако да могу слободно рећи да смо навикли да са тим живимо и боримо се за права Републике Српске и њене надлежности.

– Да није тако, данас не бисмо имали МУП Републике Српске какав имамо, већ би то било једно истурено одјељење неке државне полиције у којој се ствари рјешавају прије свега по националном кључу, а не по приоритетима посла.

– Mорамо свакако да размишљамо на који начин ћемо да користимо наше путне исправе, личне карте, саобраћајне и возачке дозволе, јер оно што Република Српска не може да уради и не смије да уради, нити има намјеру да уради било ко у овој власти, јесте да спријечимо наше грађане да могу да путују са путним исправама. Да ли би то биле важеће путне исправе или неке путне исправе које ћемо донијети и користити у складу са неким новим законским рјешењима, ако Народна скупштина донесе такве законе.

– Нама није намјера да закључамо наше грађане да не могу да изађу из Републике Српске или да не могу једноставно да путују, нити нам је намјера да спријечимо наше грађане да могу да користе своја возила, возачке дозволе, саобраћајне дозволе, регистрације и да не могу да изађу из Републике Српске.

– На тај начин би спријечили промет и роба и услуга и нанијели бисмо штету Републици Српској, а то ником није намјера да урадимo и то неће апсолутно бити урађено на такав начин, овдје ће се поштовати сва законска рјешења која буде Влада предложила Народној скупштини. Народна скупштина ће о томе да расправља, али ником није у интересу да направи штету грађанима или Републици Српској.

Драган Лукач и Диана Милошевић

– Радићемо на имплементацији тих закона на паметан начин, да бисмо омогућили нашим грађанима да могу и даље да путују, да се крећу, да робе и услуге функционишу апсолутно нормално и да ни на који начин не може бити направљена штета Републици Српској.

* Шта је плус на страни оног потеза који је направила опозиција, кад није дала потребну већину за заштиту виталног националног интереса? Да ли је то растјерало неки дим?

– Мислим да је то питање прије свега за грађане. Они ће сигурно идуће године на изборима показати шта мисле о томе. Народни посланици су директно изабрани од стране грађана и требало би да раде у корист прије свега грађана.

– Посебна сједница на којој опозиција није хтјела дати подршку вету на заштиту виталног националног интереса које је покренуо српски члан Предсједништва БиХ, изгледала је као покушај политичког разрачунавања са Милорадом Додиком. Не знам да ли су у том тренутку они уопште мислили о српском националном интересу или о интресу грађана који су их довели у посланичке клупе.

– Опозиција је подлегла притиску странаца и политичког Сарајева, занемарујући интересе Републике Српске. Народ то препознаје и вјерујем да ће их казнити их за то на сљедећим изборима.

Диана Милошевић

http://fakti.org/srpska/lukac-prijetnje-bosnjackih-politicara-srpskoj-pokazuju-i-na-kakvim-nogama-stoji-bihh

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар