Влада РС

Лукач: Српској је ради заштите становништва потребан и резервни састав полиције

„НОВЕ МИГРАНТСКЕ РУТЕ САДА ИДУ ПРЕКО БиХ, А У ГРЧКОЈ ИХ ЈЕ САДА ОКО 80.000“
  • Министар унутрашњих послова РС Драган ЛУКАЧ: „То је нова организована снага са одређеним бројем младих људи који ће бити уведени у МУП и појавиће се само на позив када је то потребно. Они ће имати овлашћења као активни састав полиције када су ангажовани да раде на полицијским пословима. Најприје морамо у закону увести могућност да имамо резервни састав полиције, а онда ћемо сукцесивно радити на увођењу људи“
  • „Нећемо одједном ићи са пуним саставом, али план је да максималан број тих људи буде 20 одсто од активног састава МУП-а Српске који тренутно имамо“

МИНИСТАР унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач нагласио је да је неопходно да Министарство унутрашњих послова (МУП) уведе резервни састав полиције да би успјешно одговорило на низ безбједносних изазова са којима може Српска да се суочи попут мигрантске кризе, елементарних непогода и других ванредних ситуација у којима треба пружити помоћ становништву.

„Ми морамо да имамо додатне снаге уз помоћ којих можемо да одговоримо безбједносним изазовима који нас очекују, а који нису мали. Из тог разлога планирамо да уведемо нове снаге које би могле да одговоре задатку заштите нашег становништва“, рекао је Лукач у интервјуу за Срну.

Он је најавио да ће се у приједлогу измјена Закона о полицији и унутрашњим пословима наћи и приједлог о увођењу резервног састава полиције.

„То је нова организована снага са одређеним бројем младих људи који ће бити уведени у МУП и појавиће се само на позив када је то потребно. Они ће имати овлашћења као активни састав полиције када су ангажовани да раде на полицијским пословима. Најприје морамо у закону увести могућност да имамо резервни састав полиције, а онда ћемо сукцесивно радити на увођењу људи“, појаснио је Лукач.

Припадници резервног састава полиције, каже министар унутрашњих послова, мораће да прођу конкурсну процедуру и испуне психо-физичке и друге услове да би могли да раде те послове.

„То значи да нећемо одједном ићи са пуним саставом, али план је да максималан број тих људи буде 20 одсто од активног састава МУП-а Српске који тренутно имамо“, истакао је Лукач.

„Мигранти улазе без докумената – не знамо ни ко су ни шта су“

Према његовим ријечима, мигрантска криза је један од највећих изазова у предстојећем периоду јер константно расте број миграната који су се појавили на територији Српске и БиХ.

„У овој години очекујемо много већи прилив него што је био прошле године с обзиром на то да се на територији Грчке налази око 80.000 миграната који имају намјеру да иду према Европи. Знамо да више не могу да прођу преко Мађарске која је своју границу са Србијом заградила жицом и нове руте које се отварају према Европи сада иду преко територије БиХ“, каже Лукач.

Он је упозорио да ће прилив миграната вјероватно ескалирати на граници БиХ и да ће бити веома тешко изборити се с тим са тренутно расположивим средствима и људством.

Лукач је истакао да су заједнички органи БиХ морали да ураде много више када је ријеч о контроли уласка миграната и да нису смјели дозволити да мигранти раде оно што данас раде у БиХ.

„То је потпуно нелегалан улазак, јер људи немају код себе документе и за њих не знамо ни ко су, ни шта су, да ли су били припадници терористичких организација, да ли можемо од њих да очекујемо одређене видове опасности попут терористичких ђела“, упозорио је Лукач у интервјуу за Срну.

Он је подсјетио да на територији ФБиХ мигранти свакодневно чине кривична дјела, почевши од међусобних туча, обрачуна, па чак и убиства до пљачки, силовања и других ствари.

„То немамо у Српској, ми смо на својој територији успјешно рјешавали тај проблем, јер је Влада на вријеме заузела став да на подручју Републике не можемо да правимо кампове и задржавамо мигранте с обзиром да за то немамо ни ресурсе, ни могућности. Ако мигранти на територији БиХ буду задржавани дужи период, сигурно ћемо имати нову проблематику због извршења кривичних дјела и других дешавања која ће бити врло тешко контролисати јер та лица нигдје нису евидентирана“, истакао је Лукач.

„Смањује се број разбојништава, пљачки и убистава“

Он је рекао да је Република Српска безбједна и да из године у годину опада број кривичних дјела, а нарочито тешких попут разбојништава, пљачки или убистава.

„То је резултат доброг рада полиције на терену. Успијевамо у континуитету да рјешавамо те ствари. Никада ниједна полиција не може у потпуности да ријеши сва кривична дјела. Нема такве полиције у свијету и то не могу чак ни оне које су много боље плаћене и организоване и имају много више средстава на располагању“, каже Лукач.

Он је оцијенио да се полиција Српске веома добро носи у борби против организованог криминала, корупције, привредног и других врста криминалитета и из године у годину постиже веома добре резултате.

„Упоредни статистички подаци показују да сваке године напредујемо у погледу рјешавања кривичних ђела и смањења укупног број кривичних ђела, а нарочито када је ријеч о организованом криминалу, дрогама и корупцији“, нагласио је Лукач.

Говорећи о материјалном статусу припадника МУП-а, министар унутрашњих послова Српске је рекао да се до недавног повећања плата он дуги низ година није значајно мијењао.

„Ово је једно од значајнијих повећања плата, нарочито за припаднике МУП-а са средњом и вишом стручном спремом. Влада је препознала да је полиција Републике Српске међу најлошије плаћеном у региону и да је било потребно да материјални статус наших припадника буде побољшан. Надам се да ће у мандату ове владе доћи до значајнијег повећања плата свих припадника МУП-а јер је то потребно“, нагласио је Лукач.

„Јединице за подршку и специјална јединица опремљене најсавременијим наоружањем“

Он је оцијенио да је у посљедњих четири-пет година много уложено у јачање МУП-а.

„Поред набавке нових униформи уложили смо много и у возни парк који нам је свакодневно потребан, јер наши полицајци 24 сата користе та возила. Имамо континуитет у замјени тих средстава и остале опреме. Много смо радили на набавци кратког и дугог наоружања за редовну полицију, а нарочито за јединице за подршку и специјалну јединицу које су опремљене најсавременијим наоружањем“, подсјетио је Лукач.

Према његовим ријечима, за све што припадници МУП-а Српске носе имају законско упориште, иако је било много напада и питања зашто се полиција наоружава.

„Радимо само у складу са законом да бисмо могли да чувамо животе наших полицајаца, грађана и њихове имовине и да спријечимо нападе на њих, а знате да смо имали и терористичких напада у којима су наши полицајци убијани и рањавани“, напоменуо је Лукач.

Он је рекао да морају да се искористе све законске могућности да МУП Српске у погледу опремљености и обучености буде доведен на висок ниво, те се због тога дужи период ради и на опремању Центра за обуку у Залужанима гђе ће на Дан полиције бити одржана централна манифестација.

„Много је урађено у погледу објеката за физичку, тактичку и ватрену обуку. То је веома комплексан центар у којем ћемо моћи да радимо све врсте обуке на једном мјесту. То ће допринијети томе да реодвна полиција, јединице за подршку и специјална јединица буду много боље обучени и да имају много више могућности за квалитетну обуку“, нагласио је Лукач.

Осврнувши се на положај полицајаца у друштву, министар унутрашњих послова истакао је да су законске могућности које Република Српска има на располагању солидна али да ће се ићи ка томе да се унаприједи законска регулатива да се полиција заштити и да јој се омогући да ради свој посао још ефикасније.

Лукач је истакао да је полиција гарант безбједности у Републици Српској и да је спремна да у свакој прилици заштити грађане и њихову имовину, те да спријечи нападе на њих као и на припаднике МУП-а.

„Дан полиције један од значајнијих датума у календару МУП-а“

„У Центру за обуку градимо спомен-цркву као споменик погинулим колегама“

Говорећи о обиљежавању предстојећег Дана полиције, 4. априла, Лукач је рекао да је то један од најзначајнијих датума у календару МУП-а који се сваке године обиљежава скромно, али свечано.

Честитајући свим припадницима МУП-а Дан полиције, Лукач је нагласио да је обавеза свих нас да се сваки дан, а посебно 4. априла сјетимо и погинулих полицајаца који су своје животе уградили у темеље Републике Српске.

„Прошле године смо у нашем Центру за обуку започели спомен-цркву, која ће бити споменик нашим погинулим колегама. На овај начин покушавамо да им се бар дијелом одужимо за оно што су урадили за наш народ и за Републику Српску. Ријеч је о 782 полицајца који су дали своје животе у одбрани Српске и ми то никада нећемо заборавити“, истакао је Лукач.

Он је додао да активности у оквиру обиљежавања Дана полиције почињу и прије 4. априла у свим полицијским управама, а једна од њих су и дани отворених врата за малишане из основних школа и вртића с циљем њиховог упознавања о раду полиције и опреми којом располаже.

Према његовим ријечима, традиционално се одржава и „Полицијада“, која ће ове године окупити око 700 припадника МУП-а који ће се такмичити у више спортских дисциплина.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар