Влада РС

Лукач: У Српској се неће примјењивати Инцков већ – закон Народне скупштине РС

РУСКОЈ НОВИНСКОЈ АГЕНЦИЈИ ФАН: ПРВИ ПУТ ОДБИЈАМО ДА ПРИМЈЕНИМО ЈЕДАН НАМЕТНУТИ ЗАКОН
  • „Инцко је БиХ вратио у прошлост, на крај рата, прије четврт вијека. За 12 година свог боравка овдје, Инцко није постигао готово ништа у БиХ. И сада, напуштајући ту дужност, створио је велике проблеме. Вјерујем да је вратио БиХ у ситуацију из које ће бити изузетно тешко пронаћи адекватан излаз    
  • Упркос отпорима субјеката којима није било драго да виде формирање жандармерије у оквиру Министарства унутрашњих послова Српске, ми смо то учинили у складу са законом и својим овлашћењима… Жандарми су распоређени по цијелој Републици Српској у оквиру десет полицијских управа
  • „Имамо добру сарадњу са Главном управом Министарства унутрашњих послова Русије.Недавно сам посјетио Москву и разговарао о многим питањима на форуму МАКС-2021. Конкретно, са људима који су нам испоручили руске хеликоптере `Ансат`, јер смо купили три таква хеликоптера за Министарство унутрашњих послова. Два су већ испоручена, трећи се очекује у јануару

МИНИСТАР унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је да је одлука бившег високог представника у БиХ Валентина Инцка неприхватљива и да ће се на територији Републике Српске примјењивати закон који је донијела Народна скупштина Републике Српске.

– Он је БиХ вратио у прошлост, на крај рата, прије четврт вијека. За 12 година свог боравка овдје, Инцко није постигао готово ништа у БиХ. И сада, напуштајући ту дужност, створио је велике проблеме. Вјерујем да је вратио БиХ у ситуацију из које ће бити изузетно тешко пронаћи адекватан излаз – рекао је Лукач за руску Федералну новинску агенцију.

Он је подсјетио да је као одговор, Народна скупштина усвојила два важна закона – први одређује Инцкову одлуку као неважећу на територији Републике Српске, а према другом, сви који на овај или онај начин вријеђају Републику Српску, њену заставу, грб, химну или српски ентитет називају „производом геноцида“, а њен народ „геноцидним“ могу добити затворску казну.

– Овај закон ће се примјењивати на територији Републике Српске – истакао је Лукач.

Он сматра да је веома значајно ово непримјењивање Инцкове одлуке јер је то први пут од завршетка рата да је Народна скупштина Републике Српске одбила примијенити закон који је наметнуо високи представник.

– У прошлости су многи високи представници наметали велики број одлука. Конкретно, Педи Ешдаун, који је донио највећи број таквих одлука и закона и одузео већину надлежности Републици Српској, прописаних Дејтонским споразумима. Дакле, сада у законодавству БиХ постоје закони који нису предвиђени Уставом и који су у супротности с њим. Међу њима су Суд и Тужилаштво БиХ, које је наметнуо високи представник, као и Агенција за истраге и заштиту, такозвана Сипа, што Уставом није предвиђено – рекао је Лукач.

Говорећи о жандармерији која је основана у оквиру Министарства унутрашњих послова, Лукач је истакао да Република Српска и Министарство унутрашњих послова имају законска овлашћења и могућност да спроведу реформе ради бољег функционисања сопствених полицијских снага.

– Тако смо, подржавајући јединице које су већ постојале у саставу Министарства унутрашњих послова, формирали жандармерију по узору на многе европске државе, на примјер, француску жандармерију или италијанске карабињере. Или по узору на Србију која такође има своје јединице жандармерије. Сматрамо да су поред наших специјалних антитерористичких снага такве јединице у саставу Министарства унутрашњих послова изузетно потребне – рекао је Лукач.

Према његовим ријечима, жандарми су распоређени по цијелој Републици Српској у оквиру десет полицијских управа.

– Упркос свим отпорима појединих субјеката, којима није било драго да виде формирање таквих јединица у оквиру Министарства унутрашњих послова, ми смо то учинили у складу са законом и својим овлашћењима – рекао је Лукач.

Говорећи о сарадњи са Министарства унутрашњих послова Српске са руским колегама, Лукач је оцијенио да постоји добра сарадња са Главном управом Министарства унутрашњих послова Русије у Москви.

– Недавно сам посјетио Москву и разговарао о многим питањима на форуму МАКС-2021. Конкретно, са људима који су нам испоручили руске хеликоптере `Ансат`, јер смо купили три таква хеликоптера за Министарство унутрашњих послова. Два су већ испоручена, трећи се очекује у јануару. И сарадња по овом питању се наставља. Разговарали смо о наставку заједничког рада, јер су наши пилоти и техничари били у Русији на обуци за управљање хеликоптерима које смо купили – рекао је Лукач.

Он је истакао да српски полицајци такође имају одређено искуство у смислу билатералне сарадње у обучавању службених паса и службених коња, а у вези са форензичким прегледима и истраживањем могли су да посматрају како се то ради у московској полицији.

– Наравно, наставићемо да развијамо сарадњу, како стичемо нова искуства и знања. Сарађујемо и са полицијом многих земаља у региону и Европи – рекао је Лукач.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар