Влада РС

„Мљечаница“ постала најмодернији здравствено-туристички комплекс у БиХ

НАЈАВЉЕНО ДА ЋЕ БИТИ РЕКОНСТРУИСАНЕ И ДРУГЕ БАЊЕ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ
  • Дијагностички центар расплаже са „ЦТ 128“ уређајима, „хитачи“ РТГ апаратом посљедње генерације, затим ултразвуком „ноблус“ и „ЕМГ“ апаратом
  • Милорад ДОДИК: Када заокружимо цијелу инвестицију, ово ће бити препознатљива дестинација на регионалној мапи оваквих установа и драго ми је што ћемо и на овом примјеру показати да можемо да завршимо и да на најквалитетнији могући начин генерацијама који долазе предамо овакве објекте

У СПЕЦИЈАЛНОЈ болници за физикалну медицину и рехабилитацију „Мљечаница“ у Козарској Дубици отворени су новоизграђени дијагностички центар и објекат полуинтензивне његе, чиме је ова установа постала најмодернији здравствено-туристички комплекс у БиХ.

Објекте су свечано отворили српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, министар финансија Републике Српске Зора Видовић и директор Специјалне болнице „Мљечаница“ Дарко Бањац.

Локално свештенство претходно је освештало просторије нових објеката.

Свечаности су присуствoвали,између осталих, министар локалне управе и локалне самоуправе Републике Српске Сенка Јујић и министар трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић.

Објекат полуинтензивне његе расплаже са 1.100 метара квадратних, а опремљен је најсавременијим медицинским уређајима.

Дијагностички центар расплаже са „ЦТ 128“ уређајима, „хитачи“ РТГ апаратом посљедње генерације, затим ултразвуком „ноблус“ и „ЕМГ“ апаратом.

Данас је отворен и објекат топле везе који ће у суштини спајати тај комплекс.

Додик је изјавио да отварање новоизграђених здравствених објеката у Специјалној болници за физикалну медицину и рехабилитацију „Мљечаница“ у Козарској Дубици доказује да бива урађено све што је обећано, те најавио да ће бити реконструисане и друге бање у Републици Српској.

„Недавно смо били овдје и обећали да ће ово бити урађено. Оно што кажемо – то и урадимо, а најбољи доказ томе су ови објекти које смо данас отворили и ставили у функцију“, рекао је Додик новинарима.

Он је честитао директору Специјалне болнице „Мљечаница“ Дарку Бањцу, његовом тиму и свим запосленим.

„Ово побољшава услове рада за њих, али и могућност да се да боља и квалитетнија услуга пацијентима. Када заокружимо цијелу инвестицију, ово ће бити препознатљива дестинација на регионалној мапи оваквих установа и драго ми је што ћемо и на овом примјеру показати да можемо да завршимо и да на најквалитетнији могући начин генерацијама који долазе предамо овакве објекте“, изјавио је Додик.

Он додао да није било лако обезбиједити новац који је инвестиран у нове објекте Специјалне болнице „Мљечаница“, те да неће бити лако обезбједити ни будући новац за завршетак инвестиције.

„Без обзира на то, ово говори о нашем опредјељењу од прије годину, двије дана да готово све бањске центре реконструишемо до нивоа да могу да буду референтни, не само за лијечење, него и туристичку понуду. У сљедећој фази изградње долази дио туристичких садржаја који ће овдје постојати“, рекао је Додик.

Најавио је да ће бити реконструисане и друге бање у Републици Српској и подигнут ниво услуга, боравка и садржаја у њима.

Фото: Синиша Пашалић / Ringier

„Република Српска може да заврши овакве објекте. Ово је завршено властитим средствима из буџета Републике Српске, овдје се није задужио ниједан фенинг, ни Република, ни овај центар. Ово говори о томе да је могуће стабилно и добро пословање у будућем времену“, закључио је Додик.

Министар трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић изјавила је да је инвестиција у Специјалној болници „Мљечаница“ завршена брзо, те да су изграђени одлични и савремени објекти који служе здравственој сврси.

„Здравствени туризам је нешто чему тежи Република Српска и у наредном периоду се надамо развијању овог здравствено-туристичког центра и других садржаја који ће привући не само грађане Републике Српске, већ цијелог региона“, рекла је Гашићева.

Директор Специјалне болнице за физикалну медицину и рехабилитацију „Мљечаница“ Дарко Бањац изјавио је да су данас отворена три новоизграђена објекта те здравствене установе – полуинтензивна њега, дијагностички центар са најсавременијом опремом и топла веза која повезује цијели комплекс.

„Отворили смо објекте за које смо 1. јуна прошле године положили камен темељац, а било нам је потребно 11 мјесеци да изградимо оно што смо обећали грађанима. Више је него јасно да уз огромну подршку Владе и свих институција Српске, уз подршку и разумијевање српског члана Предсједништва, здравствено-туристички комплекс жМљечаницаж неће имати никаквих препрека да испуни динамику комплетне инвестиције“, рекао је Бањац.

Он је истакао да је почела изградња још четири нова објекта – ограде око здравствено-туристичког комплекса, водовода и канализација, бунгалова тврде градње и хидроблока са хипербаричним коморама.

„Кад све то буде готово ‘Мљечаница’ ће бити лидер у баромедицини. Наш циљ је да то завршимо до краја октобра ове године и тиме би завршили изградњу здравственог комплекса. Онда долази изградња туристичке фазе, односно хотела, базена и других објеката“, рекао је Бањац.

Он је навео да ће изградња здравствено-туристичког комплекса „Мљечаница“ бити значајна и за све запослене, као и за грађане Козарске Дубице, приједорске регије и цијеле Републике Српске.

Бањац је навео да се у сарадњи са Фондом здравственог осигурања Републике Српске, ресорним министарством и српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком води рачуна о здравственим радницима.

„Зато смо донијели одлуку да се свим радницима ‘Мљечанице’ данас, поводом првомајских празника, исплати по 200 КМ помоћи. Они су срце ове установе и без њих ово ништа не би ни било“, рекао је Бањац.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар