Влада РС

Новак: Разговарали смо о већим испорукама гаса и изградњи новог погона – имамо и нове планове

ПРЕМИЈЕР НАКОН РАЗГОВАРА СА ПОТПРЕДСЈЕДНИКОМ ВЛАДЕ РФ: СРПСКА ОСТАЈЕ ПРИ ИСТОЧНОЈ ИНТЕРКОНЕКЦИЈИ
  • Радован ВИШКОВИЋ: Ми смо у претходном периоду имали гас по знатно нижим цијенама него што су биле берзанске цијене. Данас смо разговарали о продужењу и потписивању дугогодишњег уговора о снабдијевању руским гасом. Састанку су присуствовали представцници Гаспрома и Зарубежњефта
  • Александар НОВАК: Дефинисали смо реализацију одређених пројеката и оцијенили да се сарадња успјешно развија

ИСПОРУКЕ гаса из Руске Федерације у Републику Српску су успјешне и стабилне, речено је након састанка премијера Српске Радована Вишковића и потпредсједника Владе Русије Александра Новака у Москви, на којем је разговарано и о дугорочним уговорима о испоруци гаса.

Вишковић је изразио захвалност Новаку на позиву за учешће на панел дискусији у оквиру Шесте руске недјеље енергетике у Москви, наводећи да је на састанку са Новаком разговарано о јачању сарадње.

– Желим да захвалим предсједнику Русије Владимиру Путину, Влади и потпредсједнику Новаку за разумијевање према Српској. Ми смо у претходном периоду имали гас по знатно нижим цијенама него што су биле берзанске цијене. Данас смо разговарали о продужењу и потписивању дугогодишњег уговора о снабдијевању руским гасом. Састанку су присуствовали представцници Гаспрома и Зарубежњефта – рекао је Вишковић.

Он је истакао да Република Српска остаје при изградњи источне интерконекције.

Вишковић је поновио да Српска никада неће дозволити придруживање БиХ санкцијама против Русије.

Новак је за РТРС рекао да је захвалан Вишковићу на учешћу у Форуму и панел дискусији под називом „Глобално тржиште нафте и гаса: Како проћи кроз период турбуленције?“ у оквиру Шесте Руске енергетске недјеље у Москви, наводећи да је премијер Српске говорио о актуелној ситуацији и изнио прогнозе развоја и важне коментаре.

Он је подсјетио да је након форума одржан билатерални састанак и да је разговарано о наставку сарадње.

– На састанку смо дефинисали реализацију одређених пројеката и оцијенили да се сарадња успјешно развија – каже Новак.

Истакао је да је било разговора о дугорочним уговорима о испорукама гаса.

– Имамо добру сарадњу и у области нафте, раде предузећа као што је Рафинерија Брод, а причали смо и о перспективама сарадње. У области гаса смо причали, не само о испорукама него и о повећању обима и изградњи новог погона. Позитивно оцјењујемо и досадашњу сарадњу, али имамо и нове планове – закључио је Новак.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар