Влада РС

Перишић: И сусрет Цвијановић са Беноном показује колико је погрешна политика опозиције у Српској

„ДОДИК СЕ ОСЛАЊА И НА ЗАПАДНЕ СУВЕРЕНИСТЕ, А ОПОЗИЦИЈА НА ГЛОБАЛИСТЕ КОЈИ СУ ПРОИТИВ РС“
  • Професор Филозофског факултета у Источном Сарајеву Срђан ПЕРИШИЋ: „Опозиционе странке у Републици Српској, које су на власти на нивоу БиХ, у својој спољној димензији ослањају се на оне западне центре моћи који су либерали, који су за глобализацију. У својој спољној димензији ослањају се на глобалисте, на оне који су против суверенитета Републике Српске, против њене државности“

УНИВЕРЗИТЕТСКИ професор Срђан Перишић оцјењује да су посјета премијера Републике Српске  Жељке Цвијановић САД и сусрет са Стивом Беноном, бившим стратегом америчког предсједника Доналда Трампа, и те како добродошли за позицију Српске и њену борбу за очување националног и државног суверенитета добијеног Дејтоном и избореног у рату.

Перишић истиче да су посјета Цвијановићеве САД и њен сусрет са Беноном, који је најзаслужнији за Трампову побједу на предсједничким изборима у тој земљи, морају посматрати у општем контексту међународних односа и положаја Републике Српске.

Он је навео да се у међународној политици данас води борба на теоријском и практичном нивоу између либерала, глобалиста и, с друге стране, реалиста.

„Реалисти или суверенисти, којима припада и Стив Бенон као један од водећих реалиста у свијету, залажу се за примат националне државе у међународним односима, за примат националног суверенитета“, објаснио је Перишић, који је професор међународних односа на Филозофском факултету у Источном Сарајеву.

Он је нагласио да је предсједник Русије Владимир Путин најпознатији државник у свијету који је реалиста, који се залаже за примат нације, националне државе у међународној „Наспрам њих су глобалисти или либерали који се залажу за форме организовања у свијету, као што су НАТО, ЕУ, који су против националне државе и националног суверенитета“, објаснио је Перишић.

Према његовим ријечима, у таквом контексту међународне политике и међународних односа гдје се води грчевита борба између ове две линије треба посматрати Републику Српску.

Срђан Перишић

„Основни задатак Републике Српске јесте да сачува свој идентитет, национални суверенитет, државност. Потпуно је природно што се премијер Републике Српске састаје са онима који су на међународном плану реалисти, који се залажу за очување националног суверенитета. Управо са њима Српска може да нађе заједнички језик и заједнички наступа и на европској и на међународној сцени у одбрани сопственог идентитета и сопственог положаја, сопствене државности“, нагласио је Перишић.

Он је додао да у том контексту треба посматрати сусрет Цвијановићеве и Бенона, за којег истиче да је и даље близак америчкој администрацији и предсједничком кабинету, иако је морао да напусти позицију главног Трамповог стратега због притиска америчког либералног естаблишмента.

Перишић је навео да Бенон и даље има своје контакте у администрацији, а један од њих је и савјетник за националну безбједност америчког предсједника Џон Болтон.

Према његовим ријечима, све ово говори колико је погрешна позиција опозиционих странака у Републици Српској, а које су на власти на нивоу БиХ.

„Они се у својој спољној димензији ослањају на оне западне центре моћи који су либерали, који су за глобализацију. У својој спољној димензији ослањају се на глобалисте, на оне који су против суверенитета Републике Српске, против њене државности“, рекао је Перишић.

Он је истакао да сусрет Цвијановићеве и Бенона то пластично разоткрива, и показује да су позиција предсједника Српске Милорада Додика и тражење ослонца на правим адресама потпуно исправни, за разлику од опозиционих странка које се ослањају на оне адресе на Западу које су против Републике Српске.

„И конекција између Путина и Додика потпуно је компатибилна са овом посјетом Жељке Цвијановић САД и састанком са Беноном. То је исти идеолошки круг људи који се бори за примат националног суверенитета“, закључио је Перишић.

Радун: Бенон је врло утицајан, он је и идеолог конзервативне Америке

Бранко Радун

ПОЛИТИЧКИ аналитичар Бранко Радун оцијенио је да се судбина БиХ и Републике Српске рјешава у Вашингтону, те да су посјета премијера Српске Жељке Цвијановић САД и њени контакти са особама из блиског окружења предсједника САД Доналда Трампа веома значајни.

„Веома је значајно што је неко, нарочито премијер Републике Српске, дошао до људи из блиског окружења предсједника САД“, рекао је Радун за Срну.

Он је појаснио да Стив Бенон, са којим се Цвијановићева између осталих састала током посјете САД, није само водио кампању актуелног предсједника САД, него је он врло утицајан и близак десном конзервативном политичком спектру и на неки начин идеолог конзервативне Америке.

„У тој идеологији се уклапа њихов однос према Европљанима. Они имају став борбе против радикалног ислама и подршке Европљанима и ту они виде као позитиван пример чак и Републику Српску и њену борбу, што је нама мало познато“, рекао је Радун.

Он је указао да је ријеч о прагматичним људима и да нека симпатија не значи много ако нема заједничких интереса, наглашавајући да састанци тог нивоа треба да имају континуитет.

„Не може један састанак са два човека нешто да промени. То је вишегодишњи процес у који би требало да буду укључени заједно Српска и Србија и да логистички наступају у Вашингтону. Потребно је много таквих састанака и тражење заједничког језика, заједничких интереса између Трампове администрације и руководстава Републике Српске и Србије“, додао је Радун.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар