Влада РС Главно

Шеранић: Непромишљене и неодговорне изјаве о кисеонику у здравственим установама

МИНИСТАР ЗДРАВЉА: КО ЋЕ БИТИ ОДГОВОРАН КАД ПАЦИЈЕНТИ СКИНУ МАСКЕ И ОДБИЈУ ДА СЕ ЛИЈЕЧЕ?
  • Ален ШЕРАНИЋ: „Смишљеним спином омаловажена је и бачена под ноге медицинска струка и то зарад чега!? Зарад личне промоције и стварања политичке хајке што је циљ онакве врсте наступа и замјене теза. У најмању руку, то је неодговорно да не знајући уопште о чему говорите, ви сасвим слободно дајете оцјене о кисеонику који се користи за спас људских живота
  • Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић Станивуковић јуче изјавио да ће против одговорних лица поднијети кривичне пријаве због, како је рекао, испоручивања кисеоника УКЦ “који није прошао контроле и испоручује га фирма која има дозволу за увоз само техничког, а не и медицинског кисеоника”

МИНИСТАР здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић апеловао је на грађане да не узимају у обзир непромишљене и неодговорне изјаве појединаца о томе како штети кисеоник који се користи низ година у здравственим установама и који само чини добро људима.

Шеранић је упитао ко ће бити одговоран када пацијенти скину маске и не желе да се лијече, а љекари треба да их увјере да им је то нужна помоћ.

“Оваквим смишљеним спином омаловажена је и бачена под ноге медицинска струка и то зарад чега!? Зарад личне промоције и стварања политичке хајке што је циљ онакве врсте наступа и замјене теза. У најмању руку, то је неодговорно да не знајући уопште о чему говорите, ви сасвим слободно дајете оцјене о кисеонику који се користи за спас људских живота”, истакао је Шеранић у изјави за Срну.

Он је нагласио да грађани могу сами да процјене колико су те тврдње градоначелника Бањалуке Драшка Становуковића злонамјерне и то не према њему, Влади Републике Српске, политици или странци, већ управо према грађанима чиме причињавају огромну штету самим пацијентима.

“Једна је ствар доводити у питање регистрацију дјелатности неке фирме, а потпуно друга да на основу пласирања непотпуних информација и убацивања чистих инсинуација доведете у заблуду стотине пацијената, који се можда у овом тренутку боре за живот, и чланова њихових породица. Бацити сумњу и панику и на тај начин директно угрозити здравље пацијената као што је јуче урађено у најмању руку је неозбиљно и непромишљено”, истакао је Шеранић.

Он је нагласио да су се здравствени радници у болницама већ суочили са ситуацијом да морају породицама и пацијентима објашњавати да их лијече, а не да им чине нажао и да свој посао раде одговорно и професионално без престанка, посебно у посљедње скоро двије године.

“Надлежне установе и институције су већ дале све информације и објасниле да се за лијечење пацијената користи кисеоник који испуњава све норме. Молим грађане да, када се информишу о лијечењу, а терапија кисеоником јесте лијечење, то чине искључиво слушајући струку и само струку. Једино струка може о томе говорити и то се у јавном здравству не може доводити у питање”, поручио је министар здравља Српске.

Када је ријеч о коришћењу кисеоника, нагласио је Шеранић, треба позвати људе којима је тај кисеоник био неопходан и пријеко потребан, који им је спасио животе.

“Ти људи најбоље знају колико им тај кисеоник помаже у ситуацијама када се боре за ваздух, а онај ко није видио човјека како се бори за ваздух онда стварно не зна шта прича”, закључио је Шеранић.

Станивуковић је јуче изјавио да ће против одговорних лица поднијети кривичне пријаве због, како је рекао, испоручивања кисеоника УКЦ “који није прошао контроле и испоручује га фирма која има дозволу за увоз само техничког, а не и медицинског кисеоника”.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар