Влада РС Главно

Шеранић: Потврдило се да се у свим болницама у Српској користи исправан кисеоник

„ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ КОРИСТИМО ИСТИ КИСЕОНИК – ПИТАЈТЕ КОЈИ СЕ КОРИСТИ У САНСКОМ МОСТУ“
  • „Два дана тражим како ћемо обезбиједити набавку кисеоника уз процедуре које су на снази, а неуставне су, док ме поједини прозивају да се кријем. Неко ће мени да каже да ово није смишњено? То се знало и то се припремало. Говоре само о проблему, они који треба да буду дио рјешења“
  • „Био сам и у тужилаштву, приватно, јер путем разних медија добијам пријетње по живот, свој и породице. Ја то нећу допустити, моја дјеца неће бити угрожена због спинова, неистина, манипулација и свега онога што се ради по такозваној афери кисеоник

МИНИСТАР здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић поручио је данас да се у свим болницама у Српској користи исправан кисеоник што су показале анализе и оцијенио као срамно што се у вријеме пандемије створио овај чисто политички проблем.

„Срамно је то што се грађани доводе у потпуну заблуду, Министарство здравља и социјалне заштите добија мејлове од породица везано за ту заблуду које ћемо, уз њихову сагласност, тражити да буду објављени“, рекао је Шеранић на конференцији за новинаре.

Он каже да је изненађујуће што је у вријеме пандемије вируса корона Агенција за лијекове и медицинска средства БиХ постала велики дио проблема када је у питању кисеоник, не само у Републици Српској него и у БиХ, наводећи да су у почетку пандемије заједнички тражили рјешења за набавку вакцина.

Хоћете да ја питам који кисеоник користи болница у Санском Мосту? Запитајте се који кисеоник користе друге болнице у Федерацији БиХ“, поручио је Шеранић.

Министар здравља је навео да је тражио од свих болница у Републици Српској да узоркују кисеоник и додао да је то исти кисеоник који се у здравству Српске користи посљедњих 30 година.

„Јавно сам апеловао у Народној скупштини и у медијским наступима – немојте да здравље људи доводимо у питање, немојте да у политичке сврхе то користимо, то је играње са емоцијама“, подсјетио је Шеранић.

Он је више пута поновио да је срамотно играње емоцијама о здрављу на политичкој сцени.

„Ја за себе могу рећи да сам можда најмање политичар од свих који се данас баве политиком, али то је срамно“, нагласио је Шеранић.

Појашањавајући процедуре интервентног увоза кисеоника, министар је навео да се за лијек који је регистрован у БиХ не може дати рјешење о интервентном увозу, а у овом тренутку су у БиХ регистрована два лијека компанија „ТГТ техногас“ и „Месер“.

„Агенција у БиХ није понудила рјешење, него ја два дана тражим како ћемо обезбиједити набавку кисеоника уз процедуре које су на снази, а неуставне су, док ме поједини прозивају да се кријем“, рекао је Шеранић.

„И неко ће мени да каже да то није смишњено? То се знало и то се припрема, говоре само о проблему, они који треба да буду дио рјешења“, истакао је Шеранић.

Министар је најавио да ће потписати интервентни увоз у сваком тренутку када буде требало, истичући да се не смије десити да иједна болница у Републици Српској остане без кисеоника.

У обраћању новинарима, Шеранић је рекао и да је био у тужилаштву, приватно, јер путем разних медија добија пријетње по живот, свој и породице.

„Ја то нећу допустити, моја дјеца неће бити угрожена због спинова, неистина, манипулација и свега онога што се ради по такозваној афери кисеоник“, поручио је Шеранић.

Министар је поново апеловао на вакцинацију против вируса корона, критикујући политичаре који су се јавним наступима борили да наруше повјерење у вакцину и доводили исфабриковану аферу са кисеоником у везу са смртношћу.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар