Влада РС

Српска затражила да СБ УН осуди пријетње бошњачких лидера оружаном агресијом

ВЛАДА РС ПОНОВО УКАЗАЛА ДА ТРЕБА ВРАТИТИ ПОЛИТИЧКУ СТРУКТУРУ БиХ ПРЕДВИЂЕНУ ДЕЈТОНОМ
  • У извјештају – који се односи на период од новембра 2017. до априла 2018. – указује се да Република Српска има пријатељске односе са Русијом и западним земљама, али да није агент ниједне стране државе, те да власти Републике Српске нису повезане ни са једном паравојном групацијом, а да њени лидери искључују насиље као начин рјешавања неслагања
  • Савјету безбједности УН је такође указано: „Према извјештајима америчке владе, САД интензивирају своја дугогодишња настојања да утичу на изборе у БиХ посредством финансирања медија. САД треба да у потпуности објелодане средства која су дале медијима у БиХ и престану да та средства користе с циљем утицања на изборе”
  • У седмом сегменту извјештаја, Српска тражи да међународна заједница поштује Дејтонски мировни споразум и суверенитет БиХ, између осталог и тако што ће затворити Канцеларију високог представника

ВЛАДА Републике Српске припремила је за СБ УН извјештај за период од новембра прошле до априла ове године у којем се тражи осуда пријетњи бошњачких политичких лидера насиљем и оружаном агресијом и указује да СДА блокира извршење одлуке Уставног суда БиХ о Изборном закону, јер жели да задржи могућност да Бошњаци бирају не само бошњачке, него и хрватске представнике.

У првом дијелу извјештаја, који у име Српске подноси предсједник Републике генералном секретару и земљама чланицама СБ УН, наглашава се став да Дејтонски мировни споразум мора бити спроведен у изворном облику, што се односи и на политичку структуру предвиђену Уставом БиХ.

„Споразумом је постављена дуготрајна структура одрживог политичког система у БиХ. Пријетње насиљем и оружаном агресијом од бошњачких политичких лидера као одговор на политичка неслагања подривају Дејтонски мировни споразум и морају бити осуђене. Упркос овим пријетњама, Република Српска је опредељена за рјешавање спорова мирним и уставним средствима”, наводи се у извјештају.

У другом дијелу извјештаја објашњава се да су потпуно лажни политички мотивисани наводи скоријег датума да се Република Српска милитаризује, саопштено је из Бироа владе за односе са јавношћу.

„Недавна набавка пушака за полицију Републике Српске, неопходна за модернизацију, била је у потпуности транспарентна и реализована уз дозволу свих релевантних агенција на нивоу БиХ. Слична набавка извршена је у Федерацији БиХ без иједне критике”, истакнуто је.

У извјештају се додаје да Република Српска има пријатељске односе са Русијом и западним земљама, али није агент ниједне стране државе, те да власти Републике Српске нису повезане ни са једном паравојном групацијом, а њени лидери искључују насиље као начин рјешавања неслагања.

У трећем дијелу извештаја наглашава се да грађани БиХ морају имати могућност да бирају своје лидере без уплитања страних држава.

„Према извјештајима америчке владе, САД интензивирају своја дугогодишња настојања да утичу на изборе у БиХ посредством финансирања медија. САД треба да у потпуности објелодане средства која су дале медијима у БиХ и престану да та средства користе с циљем утицања на изборе”, објашњава се у извјештају.

У четвртом делу извјештаја говори се о настојањима водеће бошњачке странке СДА да опструише извршење важних судских одлука које су од пресудног значаја за изборе.

У тексту се објашњава да СДА блокира извршење одлуке Уставног суда БиХ о Изборном закону БиХ зато што жели да задржи могућност да Бошњаци бирају не само бошњачке, него и хрватске представнике.

„Неопходно је да БиХ донесе закон који је нужан за извршење одлуке и тако избјегне уставну кризу. Евентуални покушај високог представника да ово питање ријеши одлуком не би био ни законит, нити мудар”, додаје се у тексту.

У петом дијелу извјештаја говори се о пријетњи од џихадистичког тероризма у БиХ, која расте са повратком бораца са ратишта на Блиском истоку у БиХ, која остаје сигурно уточиште за радикалне исламисте.

У извјештају се наглашава да БиХ обезбјеђује такво уточиште још од када је СДА позвала муџахедине у БиХ током рата деведесетих година прошлог века.

„Политике БиХ и нерад безбједносног апарата БиХ такође су помогли да се земља претвори у уточиште џихадиста. Исто тако, повећано је и финансирање и присуство вехабизма у БиХ. Све већа пријетња од џихадистичког тероризма у БиХ изазива не само бојазан грађана Републике Српске, него и држава чланица Европске уније”, истакнуто је у тексту.

У шестом дијелу извјештаја истиче се чврста подршка Републике Српске европским интеграцијама БиХ, те се наводи да Српска изражава задовољство што се механизам координације за европске интеграције показао као дјелотворан упркос томе што су се његовом увођењу противили бошњачки политички лидери.

„Република Српска реализује Реформску агенду за европске интеграције и спроводи друге реформе с циљем промовисања економског раста. Једна од реформи потребних да би БиХ постала земља са пуним суверенитетом и чланица ЕУ је замјена страних судија Уставног суда БиХ држављанима БиХ, што подржава не само Република Српска, него и хрватски политички лидери у БиХ”, додаје се у 19. извјештају у којем Српска изражава своја виђења о питањима у БиХ, с циљем разјашњавања својих ставова члановима Савета безбједности и међународне заједнице.

У седмом сегменту извјештаја, Српска тражи да међународна заједница поштује Дејтонски мировни споразум и суверенитет БиХ, између осталог и тако што ће затворити Канцеларију високог представника.

Танјуг

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар