Влада РС Главно

The Financial Times изабрао Српску за један од 10 малих европских топ-региона будућности

БИЈЕЉИНА, ПРИЈЕДОР И ЗВОРНИК НАГРАЂЕНИ У КАТЕГОРИЈИ МАЛИХ И МИКРО-ГРАДОВА
  • Министар за економске односе и регионалну сарадњу Златан КЛОКИЋ: Република Српска је дефинитивно препозната и призната на глобалном нивоу као мјесто будућности за страна улагања

СВЈЕТСКИ познат економски лист The Financial Times изабрао је Републику Српску за једну од десет топ малих европских региона будућности за 2018-2019. годину у категорији „стратегије страних улагања“.

Ова награда је од изузетног значаја за Српску, јер се ради о признатом листу, који је специјализован за директна страна улагања. Награда представља својеврсну промоцију Републике Српске на свјетској мапи, каже, Златан Клокић, министар за економске односе и регионалну сарадњу.

„Изузетно ми је драго што су напори Владе Српске и министарства за економске односе и регионалну сарадњу награђени. Ту морам истаћи и одличан рад Бијељине, Приједора и Зворника који су, такође, награђени у категоријама малих и микро градова Европе и свијета. Наиме, по трошковној ефикасности у категорији малих градова награду је добила Бијељина, а у категорији европских микроградова Приједор и Зворник. Дефинитивно, Република Српска је препозната и призната на глобалном нивоу као мјесто будућности за страна улагања“, истиче Клокић.

Министар се нада да ће оваква реклама за Републику Српску допринијети разбијању стереотипа о простору Српске као мјесту, које је политички нестабилно и зато није атрактивно за инвестирање.

„Република Српска је регион у који треба улагати и који ради на унапређењу пословне климе“, поручује Клокић.

Клокић истиче да је учествовање на конкурсу The Financial Times било бесплатно и да се на њега могу пријавити сви градови, регије и државе из цијелог свијета.

Према његовим ријечима, добијање ове награде је и резултат активности министарства у овој области, а све у складу са најновијим међународним трендовима.

„Ту прије свега мислим на програм постинвестиционе подршке инвеститорима, проактивно привлачење инвеститора путем циљане кампање и директних посјета, спровођење и промоција реформских процеса Владе и постојање и функционисање Савјета за стране инвеститоре“, наводи министар Клокић.

Министарство је посвећено максималном давању свих информација инвеститорима о условима улагања у Републику Српску. То ради директно или путем неколико портала.

Он каже да очекује да ова награда у неком наредном периоду допринесе да се још инвеститора заинтересује за Републику Српску, како страних, тако и домаћих.

„Награда је врста одличне промоције у цијелом свијету. Позив за учешће је био отворен за све земље у многим категоријама. Оцјене су доносили озбиљни тимови људи, експерата у својим областима, који дају коначан закључак, која ће земља, регија и град добити награде“, истиче Клокић.

Из ресорног министарства су поручили да у Српској већ постоје озбиљна улагања из Русије, Кине, Њемачке, Аустрије Италије, САД и да очекују да у наредном периоду у Српску дође још инвеститора.

Извор: Вечерње новости

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар