Влада РС Главно

Тушевљак: На оптуженичкој клупи ће се наћи и Џаферовић који је одговоран и за злочине муџахедина

„САКИБ МАХМУЉИН ЈЕ ДОБИО НЕДОПУСТИВО БЛАГУ КАЗНУ“
  • Главни инспектор МУП-а Републике Српске за истраге ратних злочина Симо ТУШЕВЉАК: На подручју Возуће и Завидовића, које је било под његовом командом, и уз сагласност тадашњег њиховог врховног команданта доведени су муџахедини који и данас чине стравичне злочине по свијету. Сакиб Махмуљин је морао да одговара за злочин против човјечности

АПЕЛАЦИОНО вијеће Суда БиХ изрекло је недопустиво благу казну Сакибу Махмуљину који је морао да одговара и за злочин против човјечности чије обиљежје имају сва злодјела која су чинили муџахедини под његовом командом, рекао је Срни главни инспектор МУП-а Републике Српске за истраге ратних злочина Симо Тушевљак.

Тушевљак истиче да је казна Махмуљину морала да буде много већа, подсјетивши да су на подручју Возуће и Завидовића, које је било под његовом командом, и уз сагласност тадашњег њиховог врховног команданта доведени муџахедини који и данас чине стравичне злочине по свијету.

„Махмуљин је морао да одговара за злочин против човјечности јер сва обиљежја тог кривичног дјела јесу она дјела која су чинили муџахедини у БиХ и то је подржавала такозвана Армија БиХ, а посебно он као командант Трећег корпуса и његов надређени Алија Изетбеговић“, рекао је Тушевљак.

Он очекује да Тужилаштво БиХ неће стати на изрицању пресуде Махмуљину, да ће проширити истрагу и да ће се на оптуженичкој клупи наћи и предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић, који је одговоран за многе злочине које су на подручју Зенице чинили муџахедини.

Шефик Џаферовић фотографија снимљена за вријеме рата

Тушевљак је додао да, осим Џаферовића, има још одговорних из СДА који и данас раде у институцијама БиХ и на високим су позицијама, попут Шемсудина Мехмедовића и других о којима постоје бројни докази који труну по ладицама.

Он је оцијенио да је једна од најбитнијих ствари у овом поступку да је још један командант такозване Армије БиХ осуђен правоснажно за ратни злочин.

„Ова пресуда потврђује став Републике Српске и њених истражних органа да су припадници такозване Армије БиХ и њен командни састав организовано и систематски вршили злочине над српским народом, а потом својим дјеловањем све чинили да те злочине прикрију, а што раде до данашњег дана“, истакао је Тушевљак.

Он је навео да је висина казне „евидентно не одговара количини злочина и начина на који су жртве убијене“.

„Нико од нас не може бити задовољан висином казне“, рекао је Тушевљак и додао да је то ствар Суда БиХ и њихових различитих аршина када су у питању извршиоци ових кривичних дјела.

Коментаришући чињеницу да се Бошњацима, као што је био случај и са Махмуљином суди по Кривичном закону бивше СФРЈ, а Србима по Кривичном закону БиХ који је далеко строжији, Тушевљак је рекао да годинама упозоравају на различите аршине у правосуђу на нивоу БиХ.

„И Тужилаштво БиХ не подиже оптужнице за злочине против човјечности и не подиже оптужнице по члановима новог Кривичног закона БиХ“, напоменуо је Тушевљак и додао да се они константно враћају на Кривични закон СФРЈ који погодује извршиоцима кривичног дјела због тога што прописује казну затвора од 20 година што је била замјена за смртну казну.

Када је ријеч о Србима који се сумњиче за кривична дјела ратног злочина, каже Тушевљак, Тужилаштво БиХ подиже оптужнице за кривично дјело злочин против човјечности, за које су запријећене много веће затворске казне.

Сакиб Махмуљин

Он је указао и да сама чињеница да је Махмуљин током цијелог судског процеса у судницу долазио са слободе, а након правоснажне пресуде изашао на слободу, док су Срби углавном из притвора одлазили на суђења, довољно говори о различитим аршинима правосуђа на нивоу БиХ.

„Многи Срби су из притворских јединица Суда БиХ ишли на издржавање затворске казне, а нажалост Махмуљин то није осјетио, није био у притвору, али се надамо да ће након ове правоснажне пресуде затворску казну служити у затворској јединици Суда БиХ и да ће дуго провести у затвору“, закључио је Тушевљак.

Апелационо вијеће Суда БиХ осудило је данас некадашњег команданта Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакиба Махмуљина на осам година затвора за ратне злочине почињене над Србима на подручју Возуће и Завидовића 1995. године.

Махмуљин је осуђен јер, као командант, није спријечио злочине припадника одреда „Ел муџахедин“ над заробљеним војницима Војске Републике Српске, цивилима као и припадницима санитетског особља.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар