Влада РС Главно

У Бањалуци ће 20. марта бити одржан Форум о ћирилици

ТРИВИЋ: МОРАМО ЧУВАТИ И ПРОМОВИСАТИ ОНО ПО ЧЕМУ СМО ПРЕПОЗНАТЉИВИ
  • Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија ТРИВИЋ: Једна од идеја је да се да подршка домаћим издавачима да објављују књиге писане ијекавицом на ћирилици, али и да се отворе и размотре други потенцијални инструменти подршке

ФОРУМ о ћирилици, који ће бити одржан 20. марта у Бањалуци, посвећен је заштити и афирмацији ћириличног писма у јавној употреби, изјавила је Срни министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић.

„Наша је обавеза и одговорност да његујемо наш идентитет, да промовишемо ћирилицу у пуном капацитету и презентујемо оно по чему смо препознатљиви“, рекла је Тривићева.

Тривићева је навела да ће форум бити одржан с циљем да се отвори питање статуса ћирилице, али да се чује мишљење стручњака о могућим аспектима значајније промоције и афирмације ћириличног писма.

Она је истакла да одржавање овог скупа не значи фаворизовање ћирилице у односу на латиницу, те да не маргинализује употребу латиничног писма нити угрожава идентитет и права било којег народа у Републици Српској и БиХ.

„Ћирилица и српски језик представљају темељ нашег културног и националног идентитета и њихова заштита је кључна за наш културолошки опстанак. Стога је Форум о ћирилици посвећен заштити ћирилице са становишта културног насљеђа“, рекла је Тривићева.

Тривићева је навела да је идеја да се да подршка домаћим издавачима да објављују књиге писане ијекавицом на ћирилици, али и да се отворе и размотре други потенцијални инструменти подршке.

Према њеним рјечима, непостојање свијести о његовању језичког израза и глобална комуникација у којој језик подразумијева латинични израз допринијела је отварању ове приче како да се додатно оснажи и афирмише ћирилица у јавној употреби, као и да се ово питање отвори у јавним установама, школама и медијима.

„Постоје портали на ћириличном писму, софтверски програми, апликације за читање књига на ћирилици и да ли је онда у контексту напредних технологија и савремене комуникације кориштење латинице заправо само изговор“, уптала је Тривићева.

Она је подсјетила да је Форум о ћирилици први корак у реализацији Повеље о српском културном простору, која дефинише заједничку политику дјеловања у области културе Републике Српске и Србије, као и да се српски национални идентитет мора афирмисати истицањем позитивних вриједности српског народа у свим сферама дјеловања.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар