Влада РС

Узорак кисеоника из УКЦ послат на анализу у овлашћеној лабораторији у Србији

ТО ЈЕ УЧИЊЕНО У СКЛАДУ СА ЗАКЉУЧЦИМА ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ – РЕЗУЛТАТИ МОЖДА ВЕЋ У ТОКУ ДАНА
  • Генерални директпр УКЦ РС Владо ЂАЈИЋ: Одговорно тврдим: кисеоник је исправан, њиме су лијечене хиљаде пацијената. Кисеоник провјеравамо и имамо дозаторе на респираторима. Они не показују никакве грешке

ДАНАС је у Универзитетском клиничком центру (УКЦ) Републике Српске – у складу са закључком са јучерашње ванредне сједнице Владе РС обављено узорковање кисеоника који се свакодневно користи у овој установи.

Техничко лице иностране лабораторије овлаштене за испитивање контроле квалитета узело је узорак из централне цистерне данас у 10 часова, саопштио је УКЦ.

– Узорак у боци је запечаћен и тренутно је на путу према овлаштеној лабораторији – саопштено је из УКЦ.

Процедури узорковања је присуствовао вршилац дужности генералног техничког инспектора у Инспекторату Републике Српске Иван Петровић.

– Резултате очекујемо у најкраћем року, у слиједећих 48 сати, када ћемо дати све детаљне информације о процесу – поручено је из УКЦ-а.

И Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је на сједници Народне скупштине да је јутрос у УКЦ-у референтна лабораторија из Србије узела узорак за анализу кисеоника.

Он је, одговарајући на питање посланице ПДП-а Јелене Тривић, рекао да је узорак кисеоника послат у једну референтну лабораторију у Србији, те да ће највјероватније током дана налази бити готови.

Након тога ће, каже бити одржана конференција за штампу, на којој ће бити саопштени сви релевантни налази и показатељи.

Генерални директор УКЦ Владо Ђајић каже да је кисеоник који користи та здравствена установа исправан и да ће анализа, коју обавља сертификована лабораторија из Србије, то показати.

Владо Ђајић

– Одговорно тврдим – кисеоник је исправан, њиме су лијечене хиљаде пацијената. Кисеоник провјеравамо и имамо дозаторе на респираторима. Они не показују никакве грешке – истакао је Ђајић у Народној скупштини Републике Српске.

Он каже да постоје гасне анализе које показују да нема штетних материја, да нема угљен диоксида, већ само колика је сатурација кисеоника.

– Као први човјек УКЦ-а, морам рећи да је наша здравствена установа међу првима у Европи по опремљености, смјештају и што је најважније препознатљиви смо по стручности наших љекара – навео је Ђајић.

Нагласио је да му је жао што градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић то није препознао.

Оптужио је Станивуковића да шири панику и тврди да су радници и пацијенти на УКЦ-у огорчени због тога што, како каже, користи ово питање као своју политичку промоцију.

Додао је да је Станивуковић без да покуша да провјери податке које износи изашао у јавност с нетачним и лажним информацијама, чиме је изманипулисан.

Нагласио је да су лажне информације да се технички кисеоник довози камионима, и позвао све који желе да погледају снимке надзорних камера или узму узорке када год желе.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар