Влада РС Главно

Видовић: Плате у јавном сектору биће повећане три до пет одсто

ЗА ПЛАТЕ ЗАПОСЛЕНИХ У ЗДРАВСТВУ ДОДАТНО 17 МИЛИОНА КМ, А ЗА МУП РС – 12,2 МИЛИОНА
  • Министар финансија посланицима појаснила: “Обрачунава се бруто плата, раст нето плате је пет одсто до 1.000 КМ, а три одсто преко тог износа”

МИНИСТАР финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је да је сетом приједлога закона о повећању плата запослених у јавном сектору Српске предвиђено повећање плата од три до пет одсто.

Образлажући у Народној скупштини Републике Српске приједлог сета ових закона, Видовићева је рекла да је исти принцип код повећања плата у свим приједлозима ових закона.

“Обрачунава се бруто плата, раст нето плате је пет одсто до 1.000 КМ, а три одсто преко тог износа”, појаснила је Видовићева.

Видовићева је рекла да је за спровођење приједлога закона за повећање плата запослених у јавним установама у области здравства потребно обезбиједити 17 милиона КМ на годишњем нивоу.

Она је навела да је за спровођење приједлога закона о измјенама Закона о платама запослених у јавним службама Републике Српске потребно обезбиједити додатна средства у износу од 2,1 милион КМ.

Према њеним ријечима, за спровођење приједлога закона о измјенама и допунама Закона о платама запослених у области високог образовања и студентског стандарда потребно је обезбиједити додатна три милиона КМ.

Видовићева је рекла да је за спровођење приједлога закона о измјенама и допуни Закона о платама запослених у основним и средњим школама и ђачким домовима потребно обезбиједити 14,8 милиона КМ.

Она је навела да је за спровођење приједлога закона о измјенама и допунама Закона о платама запослених у области културе потребно обезбиједити додатних 600.000 КМ, док је за спровођење приједлога закона о измјенама Закона о платама запослених у органима управе Републике Српске потребно обезбиједити 4,2 милиона КМ.

Видовићева је рекла да је за спровођење приједлога закона о измјенама Закона о платама запослених у Министарству унутрашњих послова Републике Српске потребно обезбиједити 12,2 милиона КМ, док је за спровођење приједлога закона о измјенама Закона о о платама запослених у институцијама правосуђа потребно обезбиједити 2,1 милион КМ.

Када је ријеч о приједлогу закона о измјенама и допуни Закона о платама и накнадама судија и тужилаца у Републици Српској, Видовићева је рекла да ове категорије примају плате по посебном закону, тако да се у овом закону мијења само прелазак са нета на бруто плату.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар