Влада РС

Вишковић: Ако Шмит не дође да се суочи са Додиком, Суд БиХ мораће да изда налог за његово привођење

„ОН ЋЕ У ТОМ СЛУЧАЈУ ВЈЕРОВАТНО ПОБЈЕЋИ, А ТО БИ И БИЛО НАЈБОЉЕ ЗА БиХ“
  • „Шмит ће у суду морати да покаже папир је ли легално у БиХ, а не да прича приче. Мораће и да каже на основу ког закона може да доноси законе, да одговори на питање – како је могуће да предсједник Републике потписује указ 7. јула, а он доноси одлуку истог дана која је објављена на сајту ОХР-а 8. јула, а не у Службеном гласнику? Како Додик треба да одговара за наводни прекршај који је учинио 7. јула, за нешто што је Шмит обзнанио 8. јула? Сигуран сам да ће овај процес бити суђење Шмиту и БиХ“

„ВОЛИО бих да се Кристијан Шмит не појави на суђењу предсједнику Српске Милораду Додику и в.д директору Службеног гласника Милошу Лукићу. У том случају би Суд БиХ морао идати налог за привођење и ја очекујем да ће он побјећи и то ће бити дефинитивно рјешење за БиХ, поручио је Радован Вишковић, премијер Републике Српске.

– Судија Јасмина Ћосић Дедовић је рекла да ће се улога високог представника ријешити у главном претресу. Да би се она ријешила, треба да дође човјек. Тужилац на четири мјеста помиње Милорада Додика као оптуженог, а позива се на 20 мјеста на Шмита и на његове одлуке. Па ако је Додик у судници, онда би требало да буде и Шмит – истакао је Вишковић.

Нагласио је да Шмит мора да покаже папир је ли легално у БиХ, а не да прича приче.

– Мора да каже на основу ког закона може да доноси законе, да одговори на питање како је могуће да предсједник Републике потписује указ 7. јула, а он доноси одлуку истог дана која је објављена на сајту ОХР-а 8. јула, а не у Службеном гласнику? Како Додик одговара за наводни прекршај који је учинио 7. јула, за нешто што је Шмит обзнанио 8. јула? То су све питања на која ће морати одговорити. Сигуран сам да ће овај процес бити суђење Шмиту и БиХ – додао је Вишковић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар