Влада РС

Вишковић: Детаљно ћемо проучити кинески модел развоја и прилагодити га потребама Српске

ПРЕМИЈЕР РС БИО ЈЕДАН ОД ГОВОРНИКА НА ОТВАРАЊУ САЈМА ПОТРОШАЧКЕ РОБЕ НА КИНЕСКОМ ОСТРВУ ХАЈНАН
  • Радован ВИШКОВИЋ: Ја сам као предсједник Владе Републике Српске дошао да остварим прве контакте са привредницима са острва Хајнан и надам се да на овај начин започнемо успјешну сарадњу у области привреде и трговине на обострану корист. Српска својим повољним географским положајем и ресурсима има могућност развоја многих привредних грана, а близина Европске уније омогућава да се из Републике Српске у року од 24 часа копненим путем доставе различите врсте производа у било који дио Европе
  • Предсједник Владе РС позвао кинеске привреднике да посјете Републику Српску и нагласио: Као што је рекао предсједник Народне Републике Кине, Си Ђипинг, „Један појас, један пут“ представља авенију свјетлости за заједнички развој, а не приватни пут. Ми учествујемо заједно, сарађујемо заједно, и уживамо у резултатима заједно. Заједничка изградња иницијативе „Један појас, један пут“ подстиче развој на обострану корист и даје наду за боље сутра
  • Сајам робе широке потрошње Hainan Expo 2023, који се одржава у граду Хајкоу, сједишту кинеске провинције Хајнан, окупио 3.300 брендова из 65 земаља и региона, укључујући 147 брендова из Италије, земље почасног госта

У ОКВИРУ посјете Народној Републици Кини, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић обратио се данас, на Међународном сајму потрошачких производа – ЕКСПО 2023, једном од четири највећа сајма у Народној Републици Кини.

На церемонији свечаног отварања 3. Међународног сајма потрошачке робе Хајнан Експо 2023 (Hainan Expo 2023), који се одржава у граду Хајкоу, сједишту кинеске провинције Хајнан, високи званичници Народне Републике Кине су истакли су да је отварање према свијету главни правац кинеског развоја.

Наглашена је важност потрошње као покретачке снаге економског раста и развоја Народне Републике Кине. Високи кинески званичници истакли су да је кинеска привреда убрзала своју трансформацију захваљујући сталном повећању потрошње и инвестиција и да ће даље радити на повећању понуде висококвалитетних роба.

– Острво Хајнан, као лука слободне трговине и међународни трговински центар, представља платформу за даљи развој у том правцу – речено је на сајму.

У свечаном дијелу отварања сајма присутнима су се обратили министар трговине Народне Републике Кине Ванг Вентао, гувернер провинције Хајнана Лиу Сјаоминг, у чијем граду Хајиоку се одржава сајам, секретар покраjинског комитета Комунистичке партије Хајнан Фенг Феј, замјеник министра спољних послова и међународне сарадње Италије Марија Триподи.

Обратили су се и потпредсједник Владе Лаоса Кикео Кајкампитоне, министар индустрије и трговине Социјалистичке Републике Вијетнама Нгујен Хонг Диен, замјеник министра туризма и креативне економије Републике Индонезије Ангела Херлиани Танеседибџо и замјеник генералног директора Свјетске трговинске организације Жанг Сјангчен.

Путем видео линка, у церемонију отварања Сајма, укључили су се и вице премијер Државног Савјета Народне Републике Кине Хе Лифенг, као и Ђорђа Мелони, предсједница Владе Италије, те у уводном обраћању поздравили учеснике, организаторе и све присутне на Сајму.

У обраћањима је поручено да је Међународни сајам потрошачких производа – ЕКСПО 2023, велика прилика да се на тржиште Народне Републике Кине пласира квалитетна роба широке потрошње, те да страни излагачи представе своје производе и услуге.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, у свом обраћању на свечаној церемонији отварања једног од четири највећа сајма у Народној Републици Кини, рекао је да му је част што борави у Народној Републици Кини, пријатељској земљи, као и на острву Хајнан, које представља један од модела за брзи економски развој кроз иновације и одрживи развој.

– Ја сам као предсједник Владе Републике Српске дошао да остварим прве контакте са привредницима са острва Хајнан и надам се да на овај начин започнемо успјешну сарадњу у области привреде и трговине на обострану корист – рекао је Вишковић.

Вишковић је истакао да Српска својим повољним географским положајем и ресурсима којима располаже има могућност развоја многих привредних грана, те да близина Европске уније омогућава да се из Републике Српске у року од 24 часа копненим путем доставе различите врсте производа у било који дио Европе.

Истакао је да трговина представља посебну шансу за сарадњу са Народном Републиком Кином у обостраном интересу.

– У сарадњи са Народном Републиком Кином смо започели многе пројекте у енергетици и инфраструктури који су основа за привредни развој и повећање наших економских параметара – рекао је премијер Вишковић и навео да се у овом тренутку у Републици Српској реализују пројекти који достижу вриједност од неколико милијарди евра.

Вишковић је нагласио да је опредијељеност Владе да детаљно проучи кинески модел развоја, те да га прилагоди потребама Републике Српске.

– Република Српска и српски народ су дугогодишњи и искрени пријатељи кинеског народа, и дио смо иницијативе „Један појас, један пут“ – спремни смо да заједно радимо на развоју ове иницијативе, и да јачамо повезаност наших земаља, кроз јачање економске сарадње – рекао је Вишковић.

Истакао је да политичка комуникација, инфраструктурна повезаност, слободна трговина, финансијска интеграција, размјена људских ресурса, представља главни правац економске сарадње, и трговинске размјене између Републике Српске и Кине.

– Као што је рекао предсједник Народне Републике Кине, Си Ђипинг, „Један појас, један пут“ представља авенију свјетлости за заједнички развој, а не приватни пут. Ми учествујемо заједно, сарађујемо заједно, и уживамо у резултатима заједно. Заједничка изградња иницијативе „Један појас, један пут“ подстиче развој на обострану корист и даје наду за боље сутра – закључио је у свом обраћању Вишковић, те је позвао кинеске привреднике да посјете Републику Српску.

Трећи кинески међународни сајам потрошачких производа (CICPE) отворен је у понедjељак, у Хаикоуу, главном граду јужне кинеске провинције Хаинан, пружајући платформу за излагање и трговину висококвалитетном робом широке потрошње из Кине и иностранства.

Преко 3.300 брендова из 65 земаља и региона учествује на сајму, укључујући 147 брендова из Италије, земље почасног госта.

Са темом „Подијели отворене могућности за стварање бољег живота“, овогодишњи сајам се фокусира на „висококвалитетне“ и „нове“ потрошачке производе.

Очекује се да ће више од 300 брендова лансирати преко 1.000 нових производа током овогодишњег сајма.

Ове године укупна изложбена површина износи 120.000 квадратних метара, што је повећање од 20 одсто у односу на претходно издање. Само међународни изложбени дио заузима 80.000 квадратних метара.

Планирано је да се током сајма одржи преко 100 догађаја, укључујући форуме, промоције и сесије за проналажење партнера, док ће бити објављено преко 60 извештаја, укључујући оне о увидима потрошача и трендовима потрошње.

Сајам би требало да траје од 10. до 15. априла, а очекује се да ће угостити више од 300.000 посјетилаца.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар