Влада РС

Вишковић: ХЕ „Бук Бијела“ нема никакве везе са Црном Гором и не може реметити односе у региону

ОДРЕАГОВАО НА РАЗГОВОР БИСЕРЕ ТУРКОВИЋ И ДРИТАНА АБАЗОВИЋА
  • „Немам ништа против да Турковићева и Абазовић цијели дан сједе и разговарају, али би обоје требало да знају да је ријеч о пројекту мале хидроелектране на којем раде Српска и Србија који нема никакве везе са Црном Гором јер не улази ни метар на црногорску територију. Ни сама центарала ни језеро!“
  • Кључни проблем је чињеница да тај пројекат Српска реализује са Србијом. Да то радимо са било ким другим, који је њима ментор или подобан, не би било проблема, већ би аплаудирали

ИЗГРАДЊА хидроелектране (ХЕ) “Бук Бијела” на Дрини нема никакве везе са Црном Гором и овај пројекат не може бити реметилац односа у региону јер је у питању важан посао од којег сви у БиХ могу имати корист.

Поручио је то за “Глас” премијер Републике Српске Радован Вишковић који је, реагујући на посљедње поруке из Сарајева у вези са тим, подвукао да се у  овом случају ради о веома важном пројекту за цијелу БиХ те да не може да вјерује како то неки не могу да схвате.

Изградња “Бук Бијеле” била је тема током састанка министарке иностраних послова БиХ Бисере Турковић и потпредсједника Владе Црне Горе Дритана Абазовића, који је дошао у посјету БиХ. Након разговора је поручено да су односи двије земље добри, али да ситуацију компликује изградња “Бук Бијеле”, пројекта за који се идеја родила још у вријеме бивше државе.

Абазовић је поручио да ће се кроз дијалог тражити начин за рјешење у вези с изградњом ХЕ, уз напомену да је Црна Гора уставом одређена као еколошка држава и да мора водити рачуна о заштити националних паркова, али да вјерује да ће ситуација бити превазиђена те да неће донијети проблеме између Сарајева и Подгорице.

Вишковић, с друге стране, поручује да нема ништа против да Турковићева и Абазовић цијели дан сједе и разговарају, али да би обоје требало да знају да је ријеч о пројекту мале хидроелектране на којем раде Српска и Србија који нема никакве везе са Црном Гором јер не улази ни метар на црногорску територију.

Указао је да тренутно дјеловање и Абазовића и Турковићеве нарушава односе, а не градња ХЕ “Бук Бијела”.

 

– Свјесни смо да ће многи покушавати да оспоре тај пројекат и само могу да кажем да је ријеч о важној инвестицији за цијелу БиХ. Грдно се варају сви који мисле да је то само пројекат за Републику Српску, а стално нам говоре да би требало да се што више електричне енергије производи из обновљивих извора, а када кренемо у том правцу, критике не престају. Да смо градили високу “Бук Бијелу”, имали би право да коментаришу, а овако и објекат и језеро и све се налази на територији Српске – каже Вишковић.

Кључни проблем је, сматра, чињеница да тај пројекат Српска реализује са Србијом.

– Да то радимо са било ким другим, који је њима ментор или подобан, не би било проблема, већ би аплаудирали – додао је Вишковић који је нагласио да је Српска одговорила и на писмо из УНЕСКО-а.

Еколошка дозвола је, подсјетио је, добијена прије неколико година, испоштоване су све процедуре, а Црна Гора се није у законском року огласила.

– Ако се неко не изјасни у датом року, значи нема примједбе на документ, а накнадна памет је карактеристика ових простора – закључио је Вишковић.

Камен темељац за ХЕ “Бук Бијела”, чиме је озваничен почетак градње овог пројекта, постављен је средином маја. Ријеч је о пројекту који финансирају електропривреде Србије и Српске, вриједном око 220 милиона евра.

Од како је објелодањено опредјељење да се коначно реализују пројекат, не престају реакције дијела јавности и невладиног сектора из БиХ и Црне Горе, који упозоравају да нема свих сагласности и да су могуће посљедице по животну средину.

Градњу “Бук Бијеле” проблеми прате од 1965. године када се дошло на ту идеју, а заустављена је због спора између тадашњих република. Из Црне Горе указују на потенцијалне опасности по ријеку Тару и Национални парк Дурмитор због чега су усвојили и одређене резолуције које иду у правцу забране изградње.

У Уставном суду БиХ се од децембра прошле године налази захтјев 24 посланика Парламента БиХ којим траже изјашњење суда о одлуци Владе Српске о утврђивању услова за додјелу концесија за изградњу и коришћење хидроелектрана на Дрини.

У апелацији је наведено и да одлуке у вези са државном имовином, попут ријека на међународним границама, могу бити донијете искључиво на нивоу БиХ.

Радован Вишковић је додао да одлуку по тој апелацији очекују у наредним данима.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар