Влада РС

Вишковић Meкјуену: Српска очекује да би се избором Трампа могао значајно промијенити однос САД према Србима

ПРЕМИЈЕР РС РАЗГОВАРАО СА ДИРЕКТОРОМ КОНСУЛТАНТСКЕ КУЋЕ „САВЈЕТ ЗА НАЦИОНАЛНУ ПОЛИТИКУ“
  • Радован ВИШКОВИЋ: Радићемо на томе да конгресмени из САД посјете Републику Српску да би могли да имају праву слику ситуације у БиХ у којој се санкционишу људи који поштују Уставу БиХ и да се и он због тога нашао под санкцијама Министраства финансија САД
  • Роберт МЕКЈУЕН: Долазе бољи дани када је ријеч о односима САД и Републике Српске, посебно када је ријеч о економији. Знам да су се Срби увијек борили за слободу, знам и за акцију Халијард, у којој су спасени амерички пилоти

ПРЕДСЈЕДНИК Владе Републике Српске Радован Вишковић разговарао је данас у Бањалуци са извршним директором консултантске куће „Савјет за националну политику“ Робертом Мекјуеном.

Мекјуен се интересовао за ситуацију у БиХ, неправедне санкције које су уведене званичницима Српске, активности Амбасаде САД у БиХ, али и о резолуцији о Сребреници коју би требало да разматра Генерална скупштина УН.

Вишковић је изјавио да су очекивања Српске да би се избором Доналда Трампа за предсједника САД могао значајно промијенити однос ове земље према српском народу.

– Са Мекјуеном имамо добру сарадњу. Радићемо на томе да конгресмени из САД посјете Републику Српску да би могли да имају праву слику ситуације у БиХ – рекао је Вишковић након састанка.

Премијер је упознао Мекјуена са политичком ситуацијом у БиХ и рекао да се Република Српска залаже да поштовање изворног Дејтонског споразума и Устава БиХ, а да се он може мијењати искључиво консензусом свих народа и институција, како је и предвиђено.

Говорио је и о политичком дјеловању америчког амбасадора у БиХ Мајкла Марфија. Додао је да се у БиХ санкционишу људи који поштују Уставу и да се и он нашао под санкцијама Министраства финансија САД.

На састанку је било ријечи и о резолуцији о Сребреници, а Вишковић је упознао Мекјуена да је Република Српска именовала међународну стручну комисију која је добила задатак да истражи страдање свих народа на том подручју у периоду 1992-1995.

– Како је истакао, они су направили извјештај уз пуну аутономију у којем су рекли да у Сребреници није био геноцид, већ да су била страдања оба народа – наводи се у саопштењу Владе Српске.

Мекјуен је на састанку са Вишковићем истакао је да зна да су се Срби увијек борили за слободу и подсјетио је на акцију Халијард, у којој су спасени амерички пилоти.

Мекјуен је нагласио да му је била част разговарати са премијером Републике Српске.

– Била ми је част што сам у америчком Конгресу представљао државу Охајо, тако да сам у том капацитету могао да подржавам и српску заједницу – рекао је Мекјуен.

Мекјуен је навео да долазе бољи дани када је ријеч о односима САД и Републике Српске, посебно када је ријеч о економији.

(РТРС)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар