Влада РС

Вишковић: НАТО је 1999. напао СРЈ да би српском народу била отета његова света земља

САДА СЕ ОНИ КОЈИ СУ ГАЗИЛИ МЕЂУНАРОДНО ПРАВО НА ШТЕТУ СРБА ПРАВЕ ДА СУ ЊЕГОВИ ЗАШТИТНИЦИ
  • Владе РС Радован ВИШКОВИЋ: Свијетом и односима међу државама не влада међународно право, него правило голе, бруталне силе, као и да за сваку силу. За сваку сручену бомбу на неку земљу, моћни лако нађу оправдање. Ми у Републици Српској то смо научили још у љето 1995. године, кад су положаје наше војске напале НАТО снаге. Оно што су они свјетској јавности представили као хуманитарну акцију, била је, заправо, оружана подршка једној од страна у сукобу
  • Систем међународног права трајно је поломљен 1999. године, а неповратно је урушен принцип рјешавања спорова између држава кроз систем Уједињених нација

Извор: РТРС

КАМПАЊА масовних ваздушних напада на једну суверену земљу, покренута је под лажним изговором и са циљем да се српском народу оружјем отме његова света земља, изјавио је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић поводом 24. годишњице од почетка НАТО агресије на тадашњу СР Југославију.

– Прије 24 године, на данашњи дан, на Савезну Републику Југославију немилосрдно се сручила убилачка машинерија НАТО алијансе, покрећући кампању масовних ваздушних напада на једну суверену земљу, под лажним изговором и са циљем да се српском народу оружјем отме његова света земља – каже Вишковић.

Како додаје, оно што је свјетској јавности као подвала, било представљено као хуманитарна интервенција, у својој суштини био је класичан акт агресије на једну суверену државу, у настојању да се противправно отме дио њене територије.

– Данас, 24 године послије, ми имамо моралну и људску обавезу према хиљадама брутално убијених људи, према сјенима трогодишње Милице Ракић, да сваког 24. марта обиљежавамо ову тужну годишњицу, подсјећајући свијет да је НАТО-ов „Милосрдни анђео“ био немилосрдни напад на народ тадашње Савезне Републике Југославије.

Вишковић истиче да сва објашњења и оправдања за бруталну агресију звуче лицемјерно.

– Управо зато, лицемјерно, да не може бити лицемјерније, изгледају објашњења свих оних који су те 1999. године, кршећи међународно право, тражили оправдање за бруталну агресију у наводним хуманитарним разлозима, да би се сада, наједном – у свјетлу актуелних геополитичких околности – претворили у највећег заштитника међународног права – истиче Вишковић.

Како предсједник Владе Српске наводи, Срби су на тежи начин давно научили шта значи лицемјерје такозване међународне заједнице, те да свијетом и односима међу државама не влада међународно право, него правило голе, бруталне силе, као и да за сваку силу, сваку сручену бомбу на неку земљу, моћни лако нађу оправдање.

– Ми у Републици Српској то смо научили још у љето 1995. године, кад су положаје наше војске напале НАТО снаге. Оно што су они свјетској јавности представили као хуманитарну акцију, била је, заправо, оружана подршка једној од страна у сукобу, баш као што је то био случај четири године послије, код напада на Савезну Републику Југославију – говори Вишковић.

Наводи да је, те 1999. године, трајно је поломљен систем међународног права и неповратно урушен принцип рјешавања спорова између држава, кроз систем Уједињених нација.

– Посљедице таквог дјеловања данас препознајемо у ратовима широм свијета, и оним који су у жижи интересовања свјетске јавности, али и и оним другим, који једнако тако трају, али их нико не спомиње јер то не одговара генераторима сукоба – рекао је Вишковић.

– Иза оних који пишу сценарија оваквих ратова, потпаљујући народе на међусуобно истребљење, остају прах и пепео на терену, а њима профит, материјални и сваки други – закључује Вишковић.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар