Влада РС

Вишковић Њемачкој: Спремни смо на сарадњу и договор, али не на уцјене

ОДРЕАГОВАО НА ИЗЈАВУ А. ЛИРМАН ДА ЋЕ БЕРЛИН УСКРАТИТИ ПОМОЋ РС ЗБОГ „СЕЦЕСИОНИСТИЧКЕ ПОЛИТИКЕ“
  • Предсједник Владе РС одбацио иницијативу посланика у парламенту БиХ Нихада Омеровића да се формира економско-социјални савјет на нивоу БиХ: „То је пуста жеља јер није у складу са Уставом БиХ. Тог преноса надлежности неће бити“
  • Вишковић изјавио да треба да буде формирана банка Републике Српске како би се у финансијском сектору избјегло уцјењивање појединих банака
  • Нагласио: „Уговор о концесији за изградњу ауто-пута Бањалука – Приједор, потписан 2018. године, има клаузулу о тајности све до потписивања уговора о извођењу радова, за који очекујем да ће бити потписан врло брзо“

ПРЕДСЈЕДНИК Владе Републике Српске Радован Вишковић, прокоментарисао је изјаву њемачког министра за Европу Ане Лирман да ће Њемачка ускратити помоћ Републици Српској због „сецесионистичке политике“ предсједника Српске Милорада Додика, рекавши да је Српска спремна на сарадњу и договор, али не и на уцјене.

Вишковић је изјавио да је иницијатива посланика у парламенту БиХ Нихада Омеровића да се формира економско-социјални савјет на нивоу БиХ пуста жеља, јер није у складу са Уставом БиХ.

– Тај пренос надлежности неће дочекати да се реализује. Можда ће некада нека власт бити спремна да потпише разне иницијативе, али што се нас тиче – то су глупе жеље, рекао је Вишковић новинарима у Бањалуци.

Коментаришући изјаву њемачког министра за Европу Ане Лирман да ће Њемачка ускратити помоћ Републици Српској због „сецесионистичке политике“ предсједника Српске Милорада Додика, Вишковић је рекао да је Српска спремна за сарадњу и договор, али не и уцјене.

Предсједник Владе РС екао је да је Српска једина у свијету у протекле двије године, односно током пандемије вируса корона, пружала бесплатну здравствену заштиту за све становнике и да су сада послодавци у обавези да ту дужност преузму на себе, као што је прописано законом.

– Позивам све привредне субјекте да у овом прелазном периоду од 60 дана ускладе своје обавезе. Никоме не може бити опроштено да не плаћа осигурање. Нисмо хтјели да наши грађани трпе због неодговорног односа послодаваца и због тога смо дали прелазни период од 60 дана – рекао је Вишковић новинарима у Бањалуци.

Он је подсјетио да према Закону о обавезном здравственом осигурању постоји 17 врста осигурања, између осталог, и за незапослене и тешко обољеле.

– Ко ради, његов послодавац је дужан за њега уплатити осигурање. Имали смо контролу од Министарства унутрашњих послова, према Закону о раду исплата личног примања без пореза и доприноса је кривично дјело. Инсистирао сам да продужимо овај период како би се сви прилагодили новонасталој ситуацији – навео је Вишковић.

Навео је да се ради на успостављању регистра запослених и да је ријеч о комплексном послу.

– Сви нови програми траже одређено вријеме и новац. Нисмо то могли да испратимо у протеклом периоду, али на томе се ради – навео је Вишковић.

Одговарајући на питање новинара, он је рекао да ће регистар запослених бити од користи, јер ће се на тај начин знати и ко не долази на посао.

Вишковић изјавио је и да би требало да буде формирана банка Републике Српске како би се у финансијском сектору избјегло уцјењивање појединих банака.

– Постоје банке чији власници наређују да не послују са институцијама Српске и тога се морамо рјешити. Они желе да виде економски слом Републике Српске, а једно је сигурно да Српска неће банкротирати – рекао је Вишковић.

Он је истакао да би у наредном периоду требало да у стечајном поступку буде ријешено питање Банке Српске.

Према Вишковићевим ријечима, ознака тајности за ауто-пут Бањалука-Приједор остаће до извођења радова:

– Уговор о концесији за изградњу ауто-пута Бањалука – Приједор, потписан 2018. године, има клаузулу о тајности све до потписивања уговора о извођењу радова, за који очекујем да ће бити потписан врло брзо.

Истакао је да је обавеза Републике Српске да ријеши имовинско-правне односе, тј., да ријеши концесију и експропријацију на том дијелу пута.

– Имамо по уговору 38,2 одсто да ријешимо концесија како би кинески партнер могао да поднијети захтјев за грађевинску дозволу и тиме се обратити банци за финансирање. Што се тиче трасе, пројектни задатак, према налогу кинеске стране, радила компанија Институт за грађевинарство – ИГ из Бањалуке, а саму трасу и честице куда ће траса ићи донијела је Народна скупштина Републике Српске. Експропријација се спроводи према закону“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар