Влада РС

Вишковић: Планирани пројекти у Српској вриједе четири милијарде КМ

„ФОКУС ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ БИЋЕ НА СОЦИЈАЛНО ПРАВЕДНИЈЕМ ДРУШТВУ“
  • „Ми смо у овом моменту са нашом најнижом платом далеко испред другог ентитета у БиХ, па чак и испред земаља које су пуно јаче него што је Република Српска“
  • Ми смо и у мјерама економске политике, које је већ усвојила Народна скупштина на приједлог Владе, пројектовали раст БДП-а од 3,5 одсто тако да ми имамо своје анализе и аналитику. Пратимо шта предлажу ММФ и Свјетска банка и остале финансијске институције, али креирамо и водимо своју политику
  • „Разговарали смо са кинеским партнерима и о могућности изградње брзе цесте од Бијељине до Херцеговине. За трећу траку преко Романије треба да урадимо пројектно-техничку документацију“
  • Уколико се обезбиједи двотрећинска већина, Устав Српске би требао да буде промјењен. Ми још имамо смртну казну у Уставу, главни град није Бањалука, а уставна категорија је попис из 1991. године

ПРЕДСЈЕДНИК Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да вриједност планираних пројеката у Српској износи четири милијарде КМ и да приликом њихове реализације неће бити запостављен ниједан дио Републике.

Вишковић је у интервјуу Срни навео да ће фокус рада Владе бити социјално праведније друштво, што ће бити постигнуто уз израду социјалне карте.

Израда социјалне карте, која је и дио програмских докумената Владе, требало би да буде завршена до половине ове године, а Вишковић додаје да је потребно објединити информације и документе општина, градова и републичких институција.

На тај начин би се утврдио број оних који зависе од социјалних давања, који су примали помоћ до сада и ко би могао бити нови корисник помоћи локалних и институција Српске.

Предсједник Владе рекао је да се због наведеног и говори о социјално праведнијем друштву.

– Ми желимо да имамо увид због оних који нису добили помоћ у протеклом периоду, да то изједначимо и доведемо у позицију социјално праведнијег друштва. Морамо побјећи од стереотипа да сви треба кризу да поднесемо на исти начин. Немогуће је и није коректно. Неко ко нема посао или има минимална примања – не може носити кризу исто као неко ко има неколико хиљада марака примања мјесечно – нагласио је Вишковић.

Због изостанка дијалога социјалних партнера, Влада ће и ове године утврдити износ најниже плате у Републици Српској, рекао је Вишковић, наглашавајући да је то законска обавеза Синдиката и послодаваца.

Он је истакао да ће одлуку донијети Влада, али и да се чека на одлуке влада у региону.

– Ми смо у овом моменту са нашом најнижом платом далеко испред другог ентитета у БиХ, па чак и испред земаља које су пуно јаче него што је Република Српска. Има најава да ће и они кориговати минималну плату – додао је предсједик Владе.

Вишковић је рекао да су испоштовани рокови и да одлука неће каснити јер се јануарска плата исплаћује у фебруару и подсјетио да је Влада у мају прошле године кориговала износ најниже плате.

Говорећи о прогнозама ММФ-а за ову годину, Вишковић је истакао да су оне песимистичне, али да не треба слиједити увијек смјернице међународних финанијских институција јер у супротном не би било повећања плата и осталих давања.

Прогнозе говоре да раст БДП-а у Републици Српској за 2022. износи 4,4 одсто, те је предвиђен раст и у овој години.

– Ми смо и у мјерама економске политике, које је већ усвојила Народна скупштина на приједлог Владе, пројектовали раст БДП-а од 3,5 одсто тако да ми имамо своје анализе и аналитику. Пратимо шта предлажу ММФ и Свјетска банка и остале финансијске институције, али креирамо и водимо своју политику – нагласио је Вишковић.

Зграда Владе Републике Српске

Говорећи о реализованим и пројектима чија је реализација у току, предсједник Владе је нагласио да је Република Српска, између осталог, опредијељена за изградњу путне и хидроенергетске инфраструктуре, првенствено у сливу Дрине.

– Ми у овом моменту имамо уговорених и спроведених процедура, имовинско-правних односа у вриједности више од четири милијарде за инфраструктурне пројекте. Наслиједио сам уговор с кинеским партнерима о изградњи ауто-пута Бањалука-Приједор и почетком прољећа улазимо у реализацију тог пројекта, а градња ће трајати више од три године – рекао је Вишковић.

Он је навео да ће у овој години бити завршен дио пројекта ауто-пута од Добоја до Раче, те подсјетио да је завршен мост код Градишке А да Хрватска није изградила приступне путеве на својој територији.

– Разговарали смо са кинеским партнерима и о могућности изградње брзе цесте од Бијељине до Херцеговине. За трећу траку преко Романије треба да урадимо пројектно-техничку документацију. То је, уз рјешавање имовинско-правних односа, захтјеван и сложен посао – навео је предсједник Владе.

Вишковић је додао да ће прије бити реализован пројекат изградње пута од Фоче до Тјентишта са мостом преко Дрине, те да је изабран извођач радова уз уговорну обавезу пројектовања и изградње ове дионице.

– Имамо намјеру градити пут од Фоче према Шћепан Пољу. Посљедњи радни дан у Савјету министара /тадашњи министар саобраћаја и комуникација Војин/ Митровић је потписао уговор са црногорском страном о изградњи моста на Тари – рекао је Вишковић.

Он је истакао да прије ове власти није било километра ауто-пута у Републици Српској, а да је до данас изграђено 120 километара с намјером да буде дупло више.

Вишковић је оцијенио да су неоправдани наводи опозиције да се не улаже на истоку Републике Српске и да уговорени пројекти говоре супротно.

– Не бих се ја сложио са тврдњом да се не улаже на истоку. Погледајте инвестиције. Можда ће чак и ови са западног дијела имати примједбе на распоред инвестиција – рекао је Вишковић, додавши да не очекује од опозиције да га хвале, јер је њихов посао да критикују, али да за то немају аргументе.

Вишковић је истакао да је просјечна плата у посљедњих неколико година виша у односу на Федерацију БиХ.

– Повећали смо плате 40 одсто за четири године, прерасподјелили више од милијарду марака у реални сектор. Добили смо више до 290.000 запослених што је највећи број откако се мјери. Повећава се спољнотрговински салдо, као и БДП. Расле су пензије, износ социјалних давања, као и инвестиције – истакао је Вишковић.

Говорећи о раду представништава Републике Српске у свијету, Вишковић сматра да су на њихове активности утицали пандемија, економска криза и геополитички односи, али да то не може бити изговор и да могу много боље.

– Наш фокус у наредном периоду морају бити наши људи који су успјешни, који имају компаније и развијен посао – истакао је Вишковић и најавио да ће Влада ступити у контакт с власницима предузећа у иностранству да би им представила потенцијале инвестирања у Српску како би радници из Српске остајали и заснивали породице у својим локалним заједницама.

– На томе ћемо озбиљније радити. Има доста наших људи који су широм свијета и учинићу све да наставе са својим послом, али и да организују посао и оснују предузеће на овим просторима – рекао је Вишковић.

Он је додао да су бројне локалне заједнице спремне за нове инвестиције уз бесплатно давање земљишта и пратеће инфраструктуре.

Вишковић је рекао да постоји спремност да се реформише образовни систем да би се школовао кадар који је потребан на тржишту рада.

– Наше пореске олакшице су најповољније, не само у БиХ него и у региону, тако да и ту можемо на квалитетан начин да олакшамо посао нашим људима, али и свим заинтересованим за улагање у Републику Српску – рекао је Вишковић.

Наводећи да је инвеститорима кључна и цијена енергената, предсједник Владе је подсјетио да је цијена електричне енергије у Републици Српској и до пет пута повољнија него на берзама широм Европе.

– Ми смо спремни да је за инвеститоре понудимо по значајно нижим цијенама уз одређен период одгођеног плаћања и у зависности од висине инвестиције. Имамо шта да понудимо, још уз поврат пореза за новозапослене, али и инвестиције – рекао је Вишковић.

Предсједник Владе је појаснио да су бројне мјере и уведене с циљем повећања стопе запослености, али и побољшања пронаталитетне политике.

– Све остало је мање важно. Ако нас за идућу нову годину буде за стотину више, успјели смо – нагласио је Вишковић.

Када је ријеч о измјенама Устава Републике Српске, Вишковић је рекао да се измјене могу очекивати када се обезбиједи двотрећинска већина у Народној скупштини.

Он је нагласио да је дошло вријеме за измјене јер су спремни поједини амандмани још од 2008. године, али да је све стало због процедуре у Вијећу народа.

– Потезање виталног интереса у Вијећу народа је мимо свега онога како је замишљено то вијеће. Уколико се обезбиједи проходност, Устав би требао да буде промијењен. Ми још имамо смртну казну у Уставу, главни град није Бањалука, а уставна категорија је попис из 1991. године – појаснио је Вишковић.

Он је рекао да због наведеног није могуће ни реорганизовати рад Владе и појединих министарстава због националног кључа, постојећег паритета и подјеле ресора.

Он је оцијенио да је потребно уредити Закон о клевети о којем су већ сада неосновано реаговали представници ЕУ и невладиних организација.

– Сматрам да су казнене одредбе превазиђене и да их треба измијенити. Ја сам за то да Република Српска донесе закон о медијима. Закон о медијима који се примјењује преписан је из времена бивше Југославије. Још су казне у динарима – додао је Вишковић.

Он сматра да би то требало да буде иницијатива која долази од новинара, представника медијских кућа и удружења новинара.

– Најмања намјера је улазити у слободу мишљења и говора. Информација с којом располажем је да је већина озбиљних медија заинтересована да има свој закон, да се тај простор уреди по питању права и обавеза – нагласио је Вишковић.

Предсједник Владе је рекао да у медијима постоји и нелојална конкуренција и да се бројне невладине организације баве новинарском дјелатношћу, без адресе и плаћених обавеза.

– Објављује се медијски садржај са неистинитим информацијама, зато што је циљ привући публику иако је ријеч само о профиту оног ко објављује такав садржај – закључио је Вишковић.

Рекао је и да ће на првој редовној сједници Народне скупштине Републике Српске бити ријечи о именима два нова министра у Влади.

Он је подсјетио да је Влада у међувремену именовала вршиоце дужности, те ће до избора нових министара ресор породице, омладине и спорта водити Златан Клокић, а рада и борачко инвалидске заштите Синиша Каран.

– Не можемо говорити о именима нових министара. Хоћу да се нађе кадар који на адекватан начин може да носи посао. Боље је да имамо и мјесец дана људе из Владе као вршиоце дужности, али и довољно времена да они који треба да дају приједлог, предложе квалитетне људе – рекао је Вишковић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар