Влада РС

Вишковић: Прво ћемо вратити надлежности у сфери одбране, правосуђа и пореза

„СВЕ РАДИМО ПО УСТАВУ БиХ И ЗАКОНИМА – ДА НИКОМЕ НЕ НАНЕСЕМО ШТЕТУ“
  • „Не би било коректно да у овом тренутку кажем који је то број закона који се припрема. Ми нећемо у првој етапи ићи са законским рјешењима за све пренесене надлежности, него ћемо ићи селетивно и сукцесивно са оним законским рјешењима која у датом моменту треба да рјешавају одређену област“           
  • Ми не тражимо ниједно слово, ниједан зарез који не пише у Уставу. Те приче како смо ми неки сецесионисти, апсолутно нису тачне. Дошли смо до нонсенса у БиХ да се једино Република Српска бори за уставну и дејтонску БиХ, а сви они који се куну у то раде супротно“

ПРЕМИЈЕР Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да Влада Српске у процесу враћања пренесених надлежности не жели направити ниједан проблем било коме, те истакао да Република Српска прво иде у сферу одбране, судства, тужилаштва и, условно речено, опорезивања.

Вишковић је нагласио да је све што се ради загарантовано Дејтонским споразумом, Уставом БиХ и Уставом Републике Српске.

– Не би било коректно да у овом тренутку кажем који је то број закона који се припрема. Ми нећемо у првој етапи ићи са законским рјешењима за све пренесене надлежности, него ћемо ићи селетивно и сукцесивно са оним законским рјешењима која у датом моменту треба да рјешавају одређену област – рекао је Вишковић новинарима у Бањалуци.

Навео је да Влада не жели да ради било шта што није уставна категорија.

– Нећемо произвести никакве посљедице јер радимо све по Уставу и законима, да никоме у БиХ не направимо штету. Сво ово вријеме покушавамо да приволимо оне који се залажу за БиХ да сједнемо и да се договоримо о будућности БиХ – нагласио је Вишковић.

Према његовим ријечима, то траје неколико мјесеци и нико се није одазвао, али све вријеме раде на штету Републике Српске.

– Зар посљедња одлука Уставног суд БиХ, везано за шуме, није удар на економију Републике Српске и на саму Републику Српску? Највећи привредни и економски раст у посљедњих годину и по имају дрвопрерађивачи. Сада неко треба да нам отме ту имовину, да је пренесе на ниво БиХ и да сутра управља са нашом сировином. Извините, кап је прелила чашу – поручио је Вишковић.

Он је истакао да Република Српска ништа не ради из хира.

– Узмете пољопривредно земљиште, сад хоћете шуме, па су онда на реду вјероватно воде, док нам не укинете и назив Републике Српске. И шта ми онда овдје радимо и чекамо?! – пита Вишковић.

Предсједник Владе Републике Српске каже да је основни постулат демократије и постојања уређене државне заједнице устав и придржавање уставних одредница.

– Ми не тражимо ниједно слово, ниједан зарез који не пише у Уставу. Те приче како смо ми неки сецесионисти, апсолутно нису тачне. Дошли смо до нонсенса у БиХ да се једино Република Српска бори за уставну и дејтонску БиХ, а сви они који се куну у то раде супротно – истакао је Вишковић.

Он је навео да Република Српска трпи посљедице таквог односа свих 20 и нешто година, те да то набоље знају привредници.

– Зар није последица то што смо три пута покушали путем Савјета министара да заштитмо домаћу производњу? Сва три пута наша иницијатива, која није иницијатива премијера, српског члана Предсједништва, предсједника Републике или Народне скупштине, него привреде, наишла је на зид – подсјетио је Вишковић.

Вишковић је указао и на проблем снабдијевања сировином дрвопрерађивача у Српској, јер у „Шумама Српске“ нема довољно извођача, који припремају сировину да би дрвопрерађивачи могли више да раде.

– Онда Влада упути Управи за индиректно опорезивање и Савјету министара да се измијени Закон о акцизама и да се омогући да извођачи радова у шумама буду ослобођени од акцизе за путеве, што је сасвим логично, и поново наиђемо на зид. Зар то није проблем функционисања БиХ? – упитао је Вишковић.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар