Влада РС

Вишковић: Са Гаспромом смо разговарали да кренемо у гасификацију Српске и градњу двије гасне електране

„ПОТРОШАЧИ У РС ИМАЋЕ ЈЕДНУ ОД НАЈПОВОЉНИЈИХ ЦИЈЕНА ГАСА, А И У БиХ – ЗАХВАЉУЈУЋИ СРПСКОЈ“
  • Премијер Радован ВИШКОВИЋ: Ово је једна од најуспјешнијих посјета делегације Владе Републике Српске Руској Федерацији. Имали смо састанак са потенцијалним инвеститорима који би радили постројење за претварање природног гаса у течни

ЦИЈЕНА гаса остаје повољна, а са представницима Гаспрома разговарано је о томе да се крене у изградњу гасификације Српске и двије гасне електране, без обзира на притиске из Сарајева, изјавио је за РТРС премијер Српске Радован Вишковић.

Према његовим ријечима, делегација Српске дочекана је у Москви на највишем нивоу.

– Имали смо низ састанака и обавили смо разговоре са потпредсједником руске Владе Александром Новаком и његовим сарадницима, а били су и представници Гаспрома, Зарубежњефта, као и други инвеститори – навео је премијер Врпске.

Вишковић је нагласио да „доноси добре поруке за Српску, попут оне да ће потрошачи у Српској имати једну од најповољнијих цијена гаса, али и потрошачи у БиХ и то захваљујући Српској“.

– Разговарали смо и да добијемо дугорочни уговор за снабдијевање гасом. С представницима Зарубежњефта смо разговарали о њиховим намјерама даљег развоја и проширивања капацитета у Модричи и Броду, на њиховим бензинским пумпама, као и о њиховим будућим инвестиционим циклусима у вези са изградњом гасних електрана. Са представницима Гаспрома разговарано је о томе да се, без обзира на притиске из Сарајева, коначно крене у гасификацију Српске и градњу двије гасне електране на простору Српске – навео је Вишковић.

Вишковић је напоменуо да је данас делегација Владе имала састанак са потенцијалним инвеститорима који би радили постројење за претварање природног гаса у течни.

– Могу да кажем да је ово једна од најуспјешнијих посјета делегације Владе Републике Српске Руској Федерацији. Изражавам велику захвалност Руској Федерацији, прије свега Новаку који је позвао делегацију Владе на Руску енергетску седмицу у Москви. Учињена је једна велика услуга, односно признање Српској која је била уважена на једном тако моћном скупу. Имали смо прилику да учествујемо на панелу „Глобално тржиште нафте и гаса: Како проћи кроз период турбуленције“ -рекао је Вишковић.

Министар енергетике и рударства Српске Петар Ђокић поручио је да је значајно да Српска четврти пут учествује на Руској енергетској седмици на којој се могу стећи нова искуства и знања која су и те како потребна Српској.

– Имали смо бројне контакте и увјерен сам да ће послије ове посјете бити нових, не само састанака, већ и активности на оперативном нивоу којим ћемо развијати и нове инвестиције у сектору енергетике са руским партнерима, али и партнерима других држава који изражавају интерес за сарадњу са Српском – рекао је Ђокић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар