Влада РС

Вишковић: Српска је светиња и завјет за који су животе дали њени најбољи синови

„СРПСКА ЈЕ ЈЕДИНА ТРАЈНА ГАРАНЦИЈА ЗАШТИТЕ ПРАВА СРПСКОГ НАРОДА У БиХ“
  • За слободу смо се изборили тешко и уз огромна одрицања и зато 9. јануара са поносом прославимо рођендан наше Републике, сјећајући се свих који су учествовали у њеном стварању и који су положили своје животе да бисмо ми данас живјели у миру и слободи”
  • Зато, обиљежимо овај празник достојанствено и часно, поносно славећи Републику и нашу вољу да живимо своји на своме!”

ПРЕДСЈЕДНИК Владе Републике Српске Радован Вишковић упутио је честитку грађанима Републике Српске, поводом 9. јануара, Дана Републике Српске за коју је рекао да је светиња и завјет за који су животе дали њени најбољи синови.

Честитку је упутио у своје и у име Владе Републике Српске поводом најзначајнијег датума у историји Републике Српске – 9. јануара, дана када су ударени темељи Републике, као гаранција слободе и трајне опстојности српског народа на овим просторима, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Република Српска није само мјесто у којем живимо, него светиња и завјет за који су животе положили њени најбољи синови. За слободу смо се изборили тешко и уз огромна одрицања и зато 9. јануара са поносом прославимо рођендан наше Републике, сјећајући се свих који су учествовали у њеном стварању и који су положили своје животе да бисмо ми данас живјели у миру и слободи”, навео је Вишковић.

Он је навео да је у протекле три деценије пређен тежак пут: од Одбрамбеноотаџбинског рата, постизања дејтонског договора о судбини БиХ, тешког поратног опоравка и константних политичких криза, узрокованих упорним покушајима урушавања Републике Српске.

И данас, 30 година послије, Република Српска остаје једина трајна гаранција заштите права српског народа унутар БиХ, истакао је Вишковић увјерен да ће младе генерације наставити да чувају Републику Српску како би била још боља и успјешнија и добро мјесто за живот свих њених грађана.

“Зато, обиљежимо овај празник достојанствено и часно, поносно славећи Републику и нашу вољу да живимо своји на своме!”, наводи се у честитки Вишковића.

Српски посланици прогласили су 9. јануара 1992. године Српску Републику БиХ, која ће касније бити именована као Република Српска, као одговор на намјеру Муслимана и Хрвата да се издвоје из Југославије те као реакцију на стално прегласавање Срба на свим нивоима у БиХ.

Скупштина српског народа прогласила је стварање данашње Републике Српске прије било каквих међунационалних сукоба и прије почетка грађанског рата у БиХ.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар