Влада РС Одабрано

Вишковић: Српска тренутно има преко 267.000 запослених – највише до сада

ВЛАДА РС ЋЕ ПРЕДЛОЖИТИ ДА СЕ УТАЈА ПОРЕЗА ТРЕТИРА КАО КРИВИЧНО ДЈЕЛО
  • „За ову годину  је предвиђено 17 милиона КМ за подстицаје новом запошљавању. За све новопримљене раднике на крају године биће враћени уплаћени порези и доприноси
  • „Са Владом и предсједником Србије Александром Вучићем договорили смо да они из свог Фонда за запошљавање, на исти начин као што стимулишу привредне субјекте који долазе из иностранства у Србију, подстичу и своје привредне субјекте да улажу и отварају нове погоне и радна мјеста у Републици Српској“
  • „Једино се Република Српска бори за опстанак БиХ у дејтонским границама и оквирима, док сви они, који се куну у БиХ, раде на њеној разградњи“

ПРЕДСЈЕДНИК Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да Српска тренутно има више од 267.000 запослених, што је највише до сада.

„Није до краја тачна прича да се на заводима за запошљавање смањује број незапослених зато што људи одлазе“, рекао је Вишковић вечерас за РТРС и додао да ће Влада Српске наставити да пружа подршку реалном сектору.

Вишковић је истакао да је Влада недавно усвојила Акциони план запошљавања за ову годину, којим је предвиђено 17 милиона КМ за подстицаје новом запошљавању, нагласивши да је овим мјерама предвиђено да за све новопримљене раднике на крају године буду враћени уплаћени порези и доприноси.

„Са Владом и предсједником Србије Александром Вучићем договорили смо да они из свог Фонда за запошљавање, на исти начин као што стимулишу привредне субјекте који долазе из иностранства у Србију, подстичу и своје привредне субјекте да улажу и отварају нове погоне и радна мјеста у Републици Српској“, рекао је Вишковић.

Он је навео да је ресорно министарство сачинило радну верзију закона о инспекцијском наџору, која је достављена на разматрање синдикату и пословној заједници, истичући да се ускоро очекује доношење овог закона у Народној скупштини Републике Српске.

„Овим законом желимо да заштитимо поштене привредне субјекте који редовно измирују обавезе“, рекао је премијер Републике Српске.

Он је нагласио да је увјерен да ће, уколико се успије смањити „сива економија“ за 50 одсто у Српској у мандату ове владе, бити направљена епохална ствар.

Вишковић је навео и да ће Влада кроз измјене Кривичног законика предложити да се утаја пореза третира као кривично дјело, за шта ће бити предвиђена казна затвора.

Коментаришући грађанску иницијативу о бесплатним уџбеницима за све основце у Републици Српској која је недавно усвојена у Народној скупштини, Вишковић је истакао да ће Влада од идуће школске године ово питање на неки начин ријешити.

„Пронаћи ћемо неки концепт за рјешавање овог питања за шта је потребно у буџету Републике Српске обезбиједити 11 милиона КМ“, рекао је Вишковић, додавши да би бесплатне уџбенике требало омогућити ђеци којима је то заиста потребно.

Говорећи о демографској политици у Републици Српској, Вишковић је навео да је потребно објединити ресурсе предсједника Српске и Владе, како би заједно осмислили које мјере треба да предузима на побољшању демографске позиције. Он сматра да би у Српској требало подстицати рађање првог ђетета.

Када је ријеч о политичкој ситуацији у БиХ, Вишковић је нагласио да се једино Република Српска бори за опстанак БиХ у дејтонским границама и оквирима, док сви они, који се куну у БиХ, раде на њеној разградњи.

Вишковић наглашава да би било добро да постоји блок српских странака у новом сазиву Савјету министара како би још више био заштићен интерес грађана Републике Српске.

Прво санирати заостале обавезе, па повећати плате у здравству

Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је да у овој години прво треба спровести Акциони план рјешавања проблема у здравству Српске који предвиђа комплетно санирање заосталих обавеза од 1,07 милијарди КМ у наредне три до четири године, да би било могуће повећати плате у овој области.

„Уколико би се у овом моменту ишло на повећање плата здравственим радницима, како то тражи синдикат за 30 одсто, онда бисмо морали одустати од враћања дугова у здравству“, рекао је Вишковић вечерас за РТРС.

Он се нада да ће се Акционим планом, који је данас усвојила Влада Српске, покушати да до краја ове године у систем трезорског пословања буде уведено најмање 15 до 20 домова здравља од укупно 60, али је прије тога потребно ријешити обавезе и дугове.

Вишковић је нагласио да Влада Републике Српске не жели да терет дугова домова здравља пребаци на локалне заједнице јер би то оптеретило њихове буџете.

„Ми смо те домове здравља могли пребацити на трезор и прије Нове године, али су локалне заједнице већ усвојиле буџете. Желимо да сву процедуру спроведемо до краја ове године, да би они са новим буџетом од Нове године били на трезору и пренесени на управљање локалним заједницама“, појаснио је Вишковић и подсјетио да су трезорско пословање као пилот-пројекат увели домови здравља у Прњавору и Челинцу.

Он је рекао да ће о санацији здравственог система у Републици Српској разговарати и са представницима Свјетске банке током боравка у Вашингтону између 10. и 15. априла на годишњој конференцији ММФ-а и да вјерује да ће представници те двије међународне финансијске институције подржати овај концепт Владе Српске.

Вишковић истиче да је овим мјерама могуће опоравити здравствени систем у Републици Српској.

Он је нагласио да Влада Републике Српске улаже средства у санацију, проширивање и изградњу здравствених установа и опрему у Српској да грађани не би морали да на здравствене прегледе и дијагностику одлазе у Бањалуку, већ да то чине у локалним здравственим установама.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар