Влада РС

Влада Српске предложила Народној скупштини РС укидање ванредног стања

МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА ОЦИЈЕНИЛО ДА ЈЕ ЕПИДЕМИЈА „СТАВЉЕНА ПОД КОНТРОЛУ“

Зора Видовић

ВЛАДА Републике Српске утврдила је на својој 71-ој сједници одржаној у Бањалуци, Приједлог одлуке о укидању ванредног стања за територију Републике Српске.

Министарство здравља и социјалне заштите информисало је Владу Републике Српске да је захваљујући досљедном спровођењу препоручених мјера Свјетске здравствене организације и створеним предусловима за даље активности на контроли ширења вируса корона (САРС-ЦоВ-2) и за ефективније спровођење превентивних мјера у заједнице, уз континуирано епидемиолошко праћење и надзор над спровођењем закона и других аката, епидемиолошка ситуација, због које је уведено ванредно стање, стављена под контролу.

„Према дневном показатељу омјера броја тестираних и броја лица са позитивним резултатом тестирања, који је стабилан, а при чему није дошло до презасићења капацитета здравственог система у Републици Српској, те како се биљежи линеаран раст броја заражених лица, сматра се оправданим увођење приступа који ће нас постепено, уз примјену заштитних мјера, враћати у редовне токове живота“, саопштено је из Владе РС.

То подразумијева враћање ранијим активностима, са придржавањем мјера физичке дистанце и интензивним спровођењем мјера респираторне хигијене и дезинфекције, уз континуирано епидемиолошко праћење и надзор над спровођењем закона и других аката.

„Влада Република Српске цијени да су створени предуслови за укидање ванредног стања, те ће Народној Скупштини Републике Српске упутити, на даље разматрање, Приједлог одлуке о укидању ванредног стања за територију Републике Српске“,  наводи се у образложењу Владе РС.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар