Вијести

У Фочи отворена обновљена Алаџа џамија, прва која је у БиХ била саграђена у османском стилу

НА ОТВАРАЊУ ВРПЦУ ПРЕСЈЕКЛИ ЏАФЕРОВИЋ, КАВАЗОВИЋ И ТУРСКИ МИНИСТАР ЕРСОЈ

ОТВАРАЊЕ обновљене Алаџа џамије у Фочи, на којем је било око 10.000 посјетилаца, протекло је без инцидената, саопштила је Полицијска управа Фоча.

Из фочанске полиције наводе да су успјешно обезбиједили овај јавни скуп у сарадњи са полицијским службеницима полицијских управа Требиње, Источно Сарајево, Зворник, Добој и Бијељина.

Полицијска управа Фоча је била на висина задатка што се тиче обезбјеђења скупа на којем је било присутно око 10.000 посјетилаца, као и велики број високих функционера исламске заједнице, амбасадора, органа на нивоу БиХ, те представника држава из окружења и шире“, истиче се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да у оквиру активности обезбјеђења јавног скупа није било пријављених прекршаја ни кривичних дјела, те да је све протекло у миру.

Врпцу су симболично  заједно пресјекли бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић, турски министар културе и туризма Мехмет Ерсој, поглавар Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић, те муфтија гораждански Ремзија Питић.

Алаџа, Шарена џамија или џамија Хасана Незира подигнута је 1549. године и прва је џамија у Босни и Херцеговини изграђена у класичном османском стилу.

Алаџа је уврштена у културну баштину Босне и Херцеговине и на листу споменика УНЕСЦО-а.

Алаџа је поновно саграђена првенствено уз подршку Генералне дирекције вакуфа Турске, амбасаде Сједињених Америчких Држава (САД) у БиХ и Комисије за очување националних споменика

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар