Федерација/БиХ

Изетбеговић: Мехмедагића уклањају да би антидржавне политике овладале ОБА

„НА УДАРУ СУ И НОВАЛИЋ, ТУРКОВИЋ, ЦИКОТИЋ... А НИКО ОД СРПСКИХ И ХРВАТСКИХ ПОЛИТИЧАРА“
  • Преко Фејсбука оцијенио: „Ово је четврти покушај Тужилаштва, истог тужиоца и његових налагодаваца, да по било којем основу процесуира и компромитује Османа Мехмадагића… Прогони га тужилац који је напаковао Живку Будимиру“
  • „Циљ је да се Мехмедагић уклони са чела ОБА… како би од ње направили испоставу обавјештајних агенција из сусједства. Тај циљ се и не скрива, па смо свједочили томе да неки од водећих српских политичара ОБА-у назвају ‘непријатељском агенцијом’”    

БАКИР Изетбеговић, предсједник Странке демократске акције, на свом Фејсбук профилу прокоментарисао је хапшење директора Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ Османа Мехмедагића.

Оцијенио је да је сав фокус Тужилаштва БиХ усмјерен према Бошњацима на важним позицијама у држави, и према официрима Армије РБиХ када су у питању ратни злочини.

„На удару су Мехмедагић, Новалић, Турковић, Цикотић… И нико од српских или хрватских политичара“, написао је лидер СДА.

„Ово је четврти покушај Тужилаштва, истог тужиоца и његових налагодаваца, да по било којем основу процесуира и компромитује Османа Мехмадагића“, објавио је Бакир Изетбеговић.

„Покушавају то већ годинама, кроз фабрицирање разних афера – од афере „Ушће“ и наводног прислушкивања србијанског политичког врха, па надаље. До сада су све пријаве против Мехмедагића одбачене током саме истраге, или на суду, али они упорно настављају даље.

„Циљ је да се Мехмедагић уклони са чела ОБА-е и да антидржавне политике овладају обавјештајном службом, како би од ње направили испоставу обавјештајних агенција из сусједства. Тај циљ се и не скрива, па смо свједочили томе да неки од водећих српских политичара ОБА-у назвају ‘непријатељском агенцијом’”, навео је Изетбеговић.

Непристрасна и професионална истрага против било кога није и не би смјела бити проблем, али је проблем када се све претвори у јасно фокусирану кампању Тужилаштва или дијела тужилаца, чији су циљеви политичке, али и сугурносне природе, закључио је први човјек СДА.

„Команданте корпуса Армије РБиХ изводе пред суд због једне испаљене граната и једне убијене особе, а за више од 11.000 дјеце убијене у Сарајеву нико није одговорао, као ни за десетине хиљада невиних људи убијених диљем БиХ. Стотине починитеља геноцида у Сребреници се слободно шеће овом земљом”, истакао је он.

Бакир Изетбеговић је закључио да су тужитељка Тадић и Тужилаштво БиХ глуви и нијеми на Додикове референдуме и напад на уставно-прави поредак БиХ, на мурале Ратку Младићу, на ратне снимке снајпериста који убијају по Сарајеву.

„Иста ствар је и са афером „Икона“, додао је.

И наставио: „Треба се сјетити шта је урађено некадашњем предсједнику Федерације БиХ Живку Будимиру, како су му подметани докази, па се испоставило након пет година суђења да Будмир није крив низашта. Али, некоме је сметао, као што данас смета Мехмедагић. Тим монтираним процесом Будимир је уклоњен с функције и промијенили су се политички односи у земљи. Исти тужилац који је то урадио Будимиру, данас прогања Мехмедагића”.

Тужилаштво је очигледно под јаким политичким утјецајем, непрофесионално је и не обавља своју функцију, оцијенио је Бакир Изетбеговић.

“Огромни недостаци и лоше ствари у раду правосуђа констатирани су и у извјештајима независних међународних стручњака. Прибеов извјештај зорно свједочи о томе. Овакво Тужилаштво се мора реформисати. Морамо учинити све да правосуђе у овој земљи коначно постане професионално и непристрасно, а престане бити оружјем у политичким обрачунима”, стоји на крају Фејсбук поста Бакира Изетбеговића.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар