Федерација/БиХ

Kошарац: Столтенберг није разговарао са делегацијом Савјета министара БиХ већ – ФБиХ

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАР НАТО КОРИСТИ НАРАТИВ ОНИХ СА ЗАПАДА КОЈИ СТАЛНО ЛАЖУ О СРПСКОЈ
  • Замјеник предсједавајуће СМ Сташа КОШАРАЦ: – Поново биљежимо неприхватљиву праксу у Савјету министара да се на састанцима са високим званичницима игноришу српски представници. Столтенберг није имао прилику да чује став представника Српске у Савјету министара, па се доводи у питање кредибилитет и вјеродостојност ставова који су изречени у име БиХ на састанку. Поставља се питање да ли и какве планове кују против Српске?
  • Што се тиче забринутости Столтенберга за спољне утицаје у БиХ, ту је једино био у праву, с тим да не говоримо о наводном утицају Русије. Овдје постоје изузетно негативни и малигни утицаји лажног високог представника и Амбасаде САД-а, почев од тога да су диригенти монтираног политичког процеса против легитимног и легалног предсједника Српске

ГЕНЕРАЛНИ секретар НАТО Јенс Столтенберг данас се није састао са делегацијом Савјета министара, већ са представницима ФБиХ, будући да на састанку није било министара из Српске, истакао је министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац.

– Поново биљежимо неприхватљиву праксу у Савјету министара да се на састанцима са високим званичницима игноришу српски представници. Столтенберг није имао прилику да чује став представника Српске у Савјету министара, па се доводи у питање кредибилитет и вјеродостојност ставова који су изречени у име БиХ на састанку. Поставља се питање да ли и какве планове кују против Српске? – рекао је Кошарац.

Он је навео да је о састанку са информисан на основу медијских извјештаја, што је, како каже, додатно проблематична ствар.

– Што се тиче забринутости Столтенберга за спољне утицаје у БиХ, ту је једино био у праву, с тим да не говоримо о наводном утицају Русије. Овдје постоје изузетно негативни и малигни утицаји лажног високог представника и Амбасаде САД-а, почев од тога да су диригенти монтираног политичког процеса против легитимног и легалног предсједника Српске – истакао је Кошарац.

Када су у питању Столтенбергове констатације о наводној сецесионистичкој и реторици подијела, Кошарац каже да може закључити да је генерални секретар НАТО преузео раније наметнуте и нетачне наративе својих западних партнера који у континуитету лажу о Републици Српској и њеном политичком руководству.

Кошарац је нагласио да институције Српске раде у складу са Уставом и Дејтонским споразумом и да је њихова политика мир, стабилност, поштовање Дејтонског споразума и регионална сарадња.

– Нико из Српске не заговара ратне опције. Ми инсистирамо на договору два ентитета и три конститутивна народа, те на одласку странаца из Уставног суда БиХ и затварању ОХР-а – истакао је он.

Што се тиче чланства у НАТО, каже Кошарац, званичницима би коначно требало да буде јасно да то питање није и никада неће бити на дневном реду, јер Република Српска не прихвата чланство у овој војној алијанси.

– Подржавамо сарадњу, али чланство не – поручио је Кошарац.

Он је навео да су „Срби били прве жртве злочиначке НАТО агресије, током које су кориштене бомбе и муниција са осиромашеним уранијумом“.

– На војне објекте и цивилне циљеве у Српској бачено је готово три тоне осиромашеног уранијума, што је злочин без преседана. Посљедице и данас осјећају грађани, који умиру од малигних обољења, чији се проценат енормно повећавао од 1996. године до данас. И онда се питају зашто нећемо у НАТО – закључио је Кошарац.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар