Федерација/БиХ

Koвачевић: Шмит се бори против Републике Српске и њеног народа што нећемо трпјети

„СВАКО МОЖЕ ДА ГОВОРИ О СУВЕРЕНИТЕТУ БиХ ОСИМ КРИСТИЈАНА ШМИТА КОЈИ ГА НАПАДА И ГАЗИ“
  • „Када Шмит говори о сецесионизму, морам га подсјетити да у Уставу БиХ постоји обавеза о поштивању свих међународних повеља, прије свега УН, које говоре о правима народа на самоопредјељење када су угњетавани. Српски народ у БиХ је угњетаван на првом мјесту од оних чији је главни експонент Шмит и против тога ћемо се борити“

СУВЕРЕНИТЕТ и територијални интегритет БиХ јесте под сталним притиском, али онај који то први ради јесте Кристијан Шмит, рекао је делегат у Клубу Срба у Дому народа ПС БиХ Радован Ковачевић

Истакао је да је Кристијан Шмит особа која гази суверенитет БиХ и Дејтонски споразум.

– Како уопште говорити о суверенитету једне земље, када у њу дође један странац који је ту дошао сам од себе, кршећи споразум који говори како се бира неко на функцију високог представника – истако је Ковачевић, реагујући на изјаву Шмита да је суверенитет БиХ константно под пријетњом.

Навео је да Шмит није високи представник.

– Мировним споразумом у Анексу 10 је јасно одређено на који начин неко мора бити именован како би могао било шта да ради у БиХ. Шмит није тако именован и ствари су потпуно јасне, тако да свако може да говори о суверенитету БиХ, осим Шмита, који је напада, уништава и гази њен суверенитет. Он се бори против Републике Српске и њеног народа што нећемо трпјети. Српска предвођена предсједником Милорадом Додиком ће се јасно и одлучно борити за заштиту својих права – поручио је Ковачевић.

Ковачевић је рекао да Шмит говори да му је приоритет супротстављање нападима на Дејтонски мировни споразум и Устав БиХ, те институционални поредак.

– Наш задатак јесте да се боримо против Шмита који је први нападач на Дејтонски мировни споразум, Устав и институционали поредак. Како се може појавити Шмит и доносити одлуке након што Додик побиједи на изборима за предсједника Републике Српске и ради у складу са Уставом Српске којим је прописано да потписује указе о проглашењу закона који у Народној скупштини усвоје представници народа? – нагласио је Ковачевић.

Он је упитао и какве су одлуке Шмита у којима наводи да ће неко ићи у затвор уколико предсједник Републике извршава демократске обавезе и оно што је прописано Уставом?

– Да ли је то институционални поредак о коме говори Шмит? Борба за заштиту Дејтонског споразума, Устава БиХ и институционалног поретка је на првом мјесту борба против Шмита и у Српској од ње нећемо одустати. А када Шмит говори о сецесионизму, морам га подсјетити да у Уставу БиХ постоји обавеза о поштивању свих међународних повеља, прије свега УН, које говоре о правима народа на самоопредјељење када су угњетавани. Српски народ у БиХ је угњетаван на првом мјесту од оних чији је главни експонент Шмит и против тога ћемо се борити – поручио је Ковачевић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар