Главно РС и матица

Дачић позвао на разговор отправника послова амбасаде Британије због отужби протиц СПЦ

ФУНКЦИОНЕР БРИТАНСКОГ ПАРЛАМЕНТА АЛИША КЕРНС ОПТУЖИЛА ЦРКВУ ДА ЈЕ УМИЈЕШАНА У ШВЕРЦ ОРУЖЈА
  • Епархија рашко-призренска саопштила да је дубоко забринута због изјаве Кернс, која је у излагању у британском парламенту изјавила да се оружје колима Хитне помоћи шверцује преко административних прелаза из централне Србије у православне цркве на КиМ. Затражила је да КФОР хитно провјери те оптужбе, оцјењујући их веома опасним јер криминализују СПЦ

ПРВИ потпредсједник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић позвао је на разговор отправника послова британске амбасаде Доминика Отвеја, и одбацио тврдње британске посланице и предсједнице парламентарног Одбора за спољну политику Алише Кернс, која је оптужила Српску православну цркву за умијешаност у шверц оружја.

Због тежине тврдњи, Дачић је подвукао да Министарство спољних послова Републике Србије поступа са пуном озбиљношћу и одговорношћу и очекује више информација и хитну провјеру поменутих тврдњи, како од британске стране, тако и од других надлежних органа, укључујући мисију КФОР, саопштило је Министарство спољних послова Србије.

Шеф српске дипломатије нагласио је да ће на такве ствари Србија увијек реаговати, штитећи своје државне и националне интересе, наводи се у саопштењу.

Епархија рашко-призренска је у уторак саопштила да је дубоко забринута због изјаве Алише Кернс, која је у излагању у британском парламенту изјавила да се оружје колима Хитне помоћи шверцује преко административних прелаза из централне Србије у православне цркве на Косову и Метохији.

Епархија је затражила да КФОР хитно провјери оптужбе Кернсове, оцјењујући их веома опасним јер криминализују Српску православну цркву, а поједини приштински медији их већ користе са циљем ширења вјерске и етничке мржње, што директно угрожава српско свештенство, монаштво и вјерске објекте.

Кфор је раније данас саопштио да не постоје никакви докази о наводном кријумчарењу оружја у православне цркве на Косову и Метохији возилима хитне помоћи, а преко административних прелаза у покрајини.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар