Главно РС и матица

Крећа: Процес против Додика дио је покушаја опште ревизије Дејтонског споразума

„ШМИТОВ СТАТУС НИЈЕ ЧИСТ – ЗАТО НЕ МОЖЕ НИ ДА СЕ ОБРАТИ САВЈЕТУ БЕЗБЈЕДНОСТИ УН“

БИВШИ судија Међународног суда правде Миленко Крећа изјавио је да се поступак који се у Суду БиХ у Сарајеву води против предсједника Републике Српске Милорада Додика уклапа у покушај опште ревизије Дејтонског мировног споразума.

– Дејтонски споразум је акт који обавезује по међународном праву. Очигледно је била идеја креатора тог споразума да виа факти протеклог времена уводе измјене и да га моделирају у складу са неким дефинисаним политичким интересима који су супротни како Дејтонском споразуму, тако и позицији Републике Српске – рекао је Крећа новинарима на Палама, коментаришући процес против предсједника Српске зато што не поштује нелегалне одлуке нелегалног високог представника.

Крећа, који је и бивши ад хок судија Европског суда за људска права и редовни професор у пензији, истакао је да је ,када је ријеч о Кристијану Шмиту, све јасно и да Шмитов статус није правно чист.

О томе, како је навео Крећа, говори и чињеница да Шмит нема могућност да се обрати у Савјету безбједности УН, а нема ни одобрење свих чланица Савјета за спровођење мира за обављање функције високог представника.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар