Коментари

Галијашевић: Скупови у Сарајеву и Зеници нису подржали Палестинце већ Хамас

„НА ЊИМА ЈЕ ИСПЛИВАЛА МРЖЊА КОЈА НИ У ВЈЕРИ НИ У ПОЛИТИЦИ НЕ ПРИХВАТА НИКОГ КО НЕ ЛИЧИ НА ЊИХ“
  • БиХ ће испаштати због многих званичника, чак и неких из Министарства безбједности, који су присуствовали тим скуповима и аплаудирали црно-бијелој пројекцији сукоба на Блиском истоку. Командант Алијине 7. Муслиманске бригаде тзв. Армије БиХ, а данас званичник СДА Шериф Патковића у обраћању, којем је присуствовао и амбасадор Палестине у БиХ Резек Намора, објавио је да се ставља на располагање Хамасу
  • „Муслиманско братство“ у Сарајеву, иако забрањено у САД, ЕУ, Јапану, Египту и Саудијској Арабији, наставља да гради политичку платформу организовања и дјеловања терористичких организација попут Ал Каиде и Исламске државе и одржава БиХ у стању најважније одскочне даске радикалним исламистима и терористима на путу ка земљама Европске уније
  • Та пријетња се мора отклонити, упозорио је Галијашевић, а радикалне вјерске идеологије попут вехабизма и радикалне политичке платформе Муслиманског братства морају бити забрањене и санкционисане. Иначе ће те структуре од БиХ направити крваво ратиште попут оног на Блиском истоку

СВЕ што се догађало у Сарајеву и у Зеници на такозваним скуповима подршке Палестинцима није никакав инцидент, случајна појава или преседан, већ рефлексија стања духа у мржњом отрованом Сарајеву које не прихвата никога ко не личи на њих – у вјери једнако као и у политици, изјавио је експерт за борбу против тероризма Џевад Галијашевић.

Истакао је да су оба скупа била организована са циљем да се подржи палестинска организација Хамас, а не Палестинци и од њих страдалници на Блиском истоку, те да посебно Палестинци нису добили ништа добро што би њихову позицију промијенило и учинило подношљивом.

– Истовремено, БиХ ће испаштати због многих званичника, чак и неких из Министарства безбједности који су присуствовали тим скуповима и аплаудирали црно-бијелој пројекцији сукоба на Блиском истоку – рекао је Галијашевић коментаришући поруку некадашњег команданта 7. Муслиманске бригаде тзв. Армије БиХ, а данас званичника СДА Шерифа Патковића у обраћању, којем је присуствовао и амбасадор Палестине у БиХ Резек Намора, да се ставља на располагање Хамасу.

Он је указао да управо та искључивост и та врста агресивне поруке која не разумије сложеност сукоба и јесте разлог зашто то све дуго траје и зашто гомила толико невиних жртава.

Галијашевић је оцијенио да је изјава Патковића, Алијиног генерала и бившег команданта Седме муслиманске бригаде из Зенице, посебно страшна и неприхватљива и, ма колико била безначајна у израелско-палестинском рату, она производи, подстиче и ескалира радикализам код Бошњака у заједничкој земљи.

Џевад Галијашевић (Фото: УНС прес центар)

– Зашто се некадашњи командант 7. Муслиманске бригаде Шериф Патковић ставио на располагање Хамасу и шта то уопште значи и шта ће бити од тога, може бити питање на које одговоре морају дати безбједносне структуре у БиХ – нагласио је он.

Галијашевић је подсјетио да није дозвољено ширење насилних идеологија и да је кажњиво подржавати терористичке организације попут „Муслиманског братства“ и његовог огранка Хамаса.

Према његовим ријечима, многе изговорене ријечи које су неприхватљиве Израелу истовремено су врло увредљиве самим Палестинцима који нису Хамас.

– Скуп у Зеници, најављен као скуп подршке Палестинцима, био је скуп подршке Хамасу. Њему је присуствовао и амбасадор Намора који је био присиљен да шути о томе да је Хамас терористичка организација која не представља Палестину и да у УН само Палестинска ослободилачка организација /ПЛО/ има тај мандат, а да је управо Хамас многе вође ПЛО масакрирао или протјерао из Газе још 2006. године и да је Газа данас концентрациони логор са два реда „стозубих“ бодљикавих жица. Први ред контролише Хамас, а други израелска влада – појаснио је он.

Галијашевић подсјећа да је Патковић у рату деведесетих година једно вријеме предводио јединицу која је у Хагу препозната као радикална и чији је команданат био пуковник Амир Кубура, један од тројице Бошњака осуђених од Хашког трибунала због тешких ратних злочина /осуђени су и генерал Расим Делић и начелник Генералштаба генерал Енвер Хаџихасановић/.

Он је додао и да је у вријеме рата други командант Седме муслиманске, Махмут ефендија Каралић, тешко преживио покушаје убиства од муџахедина припадника те јединице, која је имала стотине припадника разних терористичких организација из арапскога свијета.

– Кључна ствар која повезује муслимане из БиХ са „браћом“ у Гази, али и онима из арапскога свијета који су се прикључили јединицама тзв. Армије БиХ је покрет „Младих муслимана“ и идеја „Муслиманскога братства“, чији је истакнути идеолог био Алија Изетбеговић, аутор „Исламске декларације“ о нужности исламизације свијета, изградњи исламског друштва и исламске власти као основног услова за стварање исламске државе – рекао је Галијашевић за Срну.

Фото: Н1

Он је нагласио да су Патковићев говор прећутили медији у Сарајеву, а није га коментарисао нико од бошњачких или пробошњачких политичара, посебно око његовог јавног сврставања на страну Хамаса и стављању на располагање.

Истовремено, додао је, „Муслиманско братство“ у Сарајеву, иако забрањено у САД, ЕУ, Јапану, Египту и Саудијској Арабији, наставља да гради политичку платформу организовања и дјеловања терористичких организација попут Ал каиде и „Исламске државе“ и одржава БиХ у стању најважније одскочне даске радикалним исламистима и терористима на путу ка земљама Европске уније.

– Та пријетња се мора отклонити, а радикалне вјерске идеологије попут вехабизма и радикалне политичке платформе „Муслиманског братства“ морају бити забрањене и санкционисане. Иначе ће ове структуре од БиХ направити крваво ратиште попут оног на Блиском истоку – упозорио је Галијашевић.

Шериф Патковић, некадашњи командант 7. Муслиманске бригаде Армије БиХ, а сада званичник СДА, у обраћању којем је присуствовао и амбасадор Палестине у БиХ Резек Намора ставио се на располагање терористичкој организацији Хамас.

– Бригада покрета Ел Хамас, настала из политичког крила Младомуслиманског братства, мене дубоко подсјећа на Седму /Муслиманску бригаду Армије БиХ/ и ја као командант, ево кажем и амбасадору, али и као човјек стављам се на располагање у датом тренутку да им се придружим – рекао је Патковић.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар