Коментари

Раковић: Лавров ми је рекао да Запад напада Додика зато што брани дејтонски поредак у БиХ

СРПСКИ ИСТОРИЧАР ЈЕДИНИ СА ПРОСТОРА БИВШЕ СФРЈ УЧЕСТВОВАО У РАДУ КЛУБА ВАЛДАЈ
  • „Министар иностраних послова Русије пренео ми је јасне поруке подршке српском народу. Рекао је да смо народ са „славном историјом“. Ставио је до знања да су аргументи председника Александра Вучића о Косову и Метохији исправни“
  • За дискусију с председником Путином унапред сам послао тему за разговор. Питао сам га о руско-српским односима, српском положају на Балкану и о томе због чега су Срби и Руси мета политичког Запада. Путин је одабрао да одговори на моје питање и пружио нам је снажну поруку да су Срби „несаломив народ” и да ће тиме одолети притисцима политичког Запада. Те речи су одјекнуле у читавом свету
  • Можемо да будемо задовољни што су нам руски председник и руски министар спољних послова пружили ове поруке подршке. То је у овом преломном времену веома значајно за Републику Србију, Републику Српску и читав српски народ

Аутор: др Александар РАКОВИЋ, научни саветник, Институт за новију историју Србије, Београд

У РАДУ Дведесете годишње конференције Валдај клуба која је од 2. до 5. октобра 2023. одржана у Сочију учествовао сам као експерт ове организације.

Имао сам привилегију да будем једини учесник из Србије и бивше Југославије на највећем сусрету 140 професора, научника, дипломата и економиста из читавог света с руским државним врхом.

Формати рада Двадесете годишње конференције Валдај клуба били су састанци и дискусије. Председник Владимир Путин, министар спољних послова Сергеј Лавров и остали учесници из руског врха тиме дају на значају Валдај клубу, јер се са његовим експертима састаје и разговара.  

С тим у вези, била ми је привилегија да на овој конференцији разговарам с министром спољних послова Сергејом Лавровом (2. октобар) и председником Русије Владимиром Путином (5. октобар).

Министар спољних послова Лавров је након мог питања о развоју прилика у Републици Србији, Републици Српској и Црној Гори пружио јасне поруке подршке српском народу. Рекао је да смо народ са „славном историјом“. Ставио је до знања да су аргументи председника Александра Вучића о Косову и Метохији исправни.

Александар Раковић и Сергеј Лавров

Казао је такође да су правилни потези председника Милорада Додика око очувања дејтонског поретка у Босни и Херцеговини, али да то не прихвата Запад који је „у лову“ на Додика.

Лавров је појаснио да је с Милом Ђукановићем био пријатељ док Ђукановић није постао „оружје русофобије”.

За дискусију с председником Путином унапред сам послао тему за разговор. Питао сам га о руско-српским односима, српском положају на Балкану и о томе због чега су Срби и Руси мета политичког Запада. Путин је одабрао да одговори на моје питање и пружио нам је снажну поруку да су Срби „несаломив народ” и да ће тиме одолети притисцима политичког Запада.

Те речи су одјекнуле у читавом свету.

Можемо да будемо задовољни што су нам руски председник и руски министар спољних послова пружили ове поруке подршке. То је у овом преломном времену веома значајно за Републику Србију, Републику Српску и читав српски народ.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар