Новости

Треће „не“ доњег дома Терези Меј – Британија је сада најближа изласку из ЕУ без споразума

ПРОТИВ ПРЕДЛОЖЕНЕ НАГОДБЕ СА БРИСЕЛОМ ГЛАСАЛА 344 ПОСЛАНИКА, А ЗА БИЛО 286
  • Неименовани званичник Европске комисије: „Уједињеном краљевству сада предстоји да пре 12. априла наведе којим путем даље. Сценарио ‘без споразума’ за 12. април је сада вероватни сценарио. ЕУ је сада у потпуности спремна за сценарио ‘без споразума’ у поноћ 12. априла”
  • Прошле недеље у Бриселу договорено да се Великој Британији одобри одлагање Брегзита до 12. априла, уколико парламент не одобри споразум о повлачењу, односно до 22. маја уколико споразум о Брегзиту буде усвојен

ДОЊИ дом британског парламента данас је, по трећи пут, одбацио споразум о изласку земље из Европске уније који је – после дугих преговора и `трговања` са Бриселом – предложила премијерка Тереза Меј.

Споразум је одбачен већином од 344 гласа, према 286 посланика.

Британија је требало данас да иступи из ЕУ, али је аранжман о које су се договорили Меј и Европска комисија, претходно два пута био одбациван.

Због тога је прошле недеље у Бриселу договорено да се Великој Британији одобри одлагање Брегзита до 12. априла, уколико парламент не одобри споразум о повлачењу, односно до 22. маја уколико споразум о Брегзиту буде усвојен.

Европска комисија је саопштила да је сада вероватан Брегзит без споразума 12. априла.

„Комисија жали због данашњег негативног гласања у Доњем дому”, казао је неименовани представник Европске комисије.

„Биће на Уједињеном краљевству да пре 12. априла наведе којим путем даље. Сценарио ‘без споразума’ за 12. април је сада вероватни сценарио. ЕУ је сада у потпуности спремна за сценарио ‘без споразума’ у поноћ 12. априла”, навео је исти званичник.

Тереза Меј: Парламент остао без опција, последице су тешке

Тереза Меј је изјавила да одлука посланика да по трећи пут одбију њен предлог споразума о Брегзиту значи да је парламент по питању решења за излазак из Европске Уније остао без опција.

„Последице њихове одлуке су тешке”, рекла је Меј, а пренео Ројтерс.

Она је подсетила да су посланици одбили излазак без споразума, да и даље желе излазак из ЕУ, али да су истовремено одбили све варијанте споразумног изласка које су биле на столу.

Макрон: Убрзавамо финалну фазу

Председник Европског савета Доналд Туск је након најновијег гласања британских посланика на свом твитер налогу поручио да је с обзиром на одбијање Споразума о повлачењу у Доњем дому одлучио да сазове Европски савет 10. априла.

А уочи данашњег трећег гласања у британском парламенту француски је председник Емануел Макрон позвао британске посланике да прихвате споразум о Брегзиту који је са ЕУ испреговарала премијерка Тереза Меј, те упозорио да постоји постоји реалан ризик од изласка Велике Британије из Уније без споразума.

„Мораћемо да одлучимо о временском оквиру за примену (британског изласка из ЕУ без споразума)… Стога ћемо убрзати финалну фазу припрема”, казао је Макрон.

Он је оценио да је од свих земаља које ће бити најдиректније погођене оваквим исходом без споразума, Француска најприпремљенија.

http://fakti.org/evroskeptici/trece-ne-donjeg-doma-terezi-mej-britanija-je-sada-najbliza-izlasku-iz-eu-bez-sporazuma

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар