Скупштина РС

Чубриловић у писму ОХР: За нас су обавезујући акти Народне скупштине Српске

ОДГОВОРИО НА ПИСМО КРИСТИЈАНА ШМИТА КОЈЕ МУ ЈЕ ДОСТАВЉЕНО 27. ЈУЛА
  • Предсједник НСРС указао да је потпуно неприхватљиво да неко ко претендује да буде међународни представник „подлијеже притиску сарајевске улице и бошњачких политичара, а не уважава став легалног и легитимног демократског органа као што је Народна скупштина Републике Српске“
  • Из писма Недељка ЧУБРИЛОВИЋА: „Народна скупштина Републике Српске и даље је опредјељена за демократизацију друштва и залаже се за потпуну сувереност БиХ и њених ентитета, без присуства високог представника и страних судија у Уставном суду БиХ, а што је недопустиви преседан који обесмишљава сваки покушај нормализације односа, владавине права и процеса европских интеграција“

ЗА Народну скупштину Републике Српске обавезујући су акти које доноси парламент Српске, као највиши законодавни и уставотворни орган власти Републике, навео је предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић у писму које је данас упутио ОХР-у.

Ово је став из његовог одговора на писмо Кристијана Шмита достављено 27. јула 2022. године у чијем је прилогу била Одлука о доношењу измјена и допуна на Изборни закон у БиХ.

Шмит, кога Република Српска не признаје за високог представника у БиХ, наметнуо је одлуку о измјенама и допунама Изборног закона БиХ које се односе на, како је рекао, пакет транспарентности избора, док је за политички дио оставио још времена домаћим политичарима.

Предсједник НСРС наглашава да је „потпуно неприхватљива чињеница да неко ко претендује да буде међународни представник подлијеже притиску сарајевске улице и бошњачких политичара, а не уважава став легалног и легитимног демократског органа као што је Народна скупштина Републике Српске“.

Чубриловић је истакао да је за парламент Српске обавезујући и сопствени закључак од 10. марта прошле године у вези са оцјеном рада високог представника, примјене Анекса 10 Општег оквирног споразума за мир у БиХ у периоду разговора о именовању новог високог представника у коме се наводи да Народна скупштина сматра да је спровођење цивилног дијела мировног споразума одавно постигнуто, а да су присуство и активности ОХР-а већ дуги низ година озбиљан терет напретку БиХ и неспојиви су са појмом Устава БиХ, те представљају препреку на њеном путу ка европским интеграцијама.

– Након 25 година мира у БиХ, крајње је вријеме да ОХР буде затворен и да одговорност за будућност и функционисање БиХ постане искључиво право и надлежност народа у БиХ и њихових политичких представника, без страног уплитања или друге врсте угрожавања демократских процеса и механизама прописаних Уставом БиХ – подсјетио је Чубриловић на закључак парламента Српске.

Он је додао да Народна скупштина сматра да је неопходно да домаће институције преузму одговорност за функционисање БиХ и да су неприхватљиви недемократски и нецивилизацијски поступци да странац намеће законска рјешења у БиХ.

– Народна скупштина Републике Српске и даље је опредјељена за демократизацију друштва и залаже се за потпуну сувереност БиХ и њених ентитета, без присуства високог представника и страних судија у Уставном суду БиХ, а што је недопустиви преседан који обесмишљава сваки покушај нормализације односа, владавине права и процеса европских интеграција – истиче се у писму.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар